Då man förutspådde en sämre konjunktur under 2020 var Nyföretagarcentrum förberedda på att fler skulle vända sig till dem för att starta eget, då det är en vanlig reaktion på sämre ekonomiska lägen.
– Den utvecklingen såg vi i början av året, det rullade på rätt så bra med bokningar. Sedan kom covid-19, vilket ju påverkade nyföretagandet i hela landet. De större städerna, framförallt Stockholm, var hårdast drabbat, säger Kristin Ericsson på Nyföretagarcentrum i Västra Östergötland och fortsätter:
– Det vi gjorde då var att vi gick in i en digital värld väldigt omgående för att erbjuda handledning och rådgivning på så sätt.
Kristin Ericsson berättar att när rådgivningskunder och antalet nystartade företag minskade kraftigt under våren ändrade man fokus och hade mycket kontakt med tidigare kunder som startat sitt företag genom Nyföretagarcentrum.
– Då handlade det om att vända och vrida på företagets affärsidé och vi fick vara ett bollplank för att lösa problem, säger hon.
En ny undersökning hos Nyföretagarcentrum visar att antalet nystartade företag bara marginellt varit färre under 2020. År 2019 hade Motala 134 nystartande företag mellan första januari och sista september. Motsvarande siffra för 2020 är 131. I Vadstena startade 14 företag under samma period 2019, vilket var ovanligt lågt. Men under 2020 har 16 nya företag tillkommit.
– Både hos oss och på nationell nivå är det få som har svarat att man lagt ned eller lagt sitt företag vilande under pandemin. Det är väldigt intressant eftersom nyföretagare haft svårt eller inte haft möjlighet att ansöka om stöd från staten.
Finns det någon trend bland nystartade företag i år?
– Nationellt så har många företag startat inom hälsa, vård och omsorg. Men även inom restaurang- och kafébranschen. Även lokalt ser vi ett antal företag inom vård och hälsa, men också inom handel och e-handel, säger Ericsson.
Nyföretagarcentrum i Västra Östergötland innefattar kommunerna Vadstena, Motala, Ödeshög och Boxholm.
– Det verkar som att det skiljer sig mellan olika delar av landet, men också mellan stora och små kommuner. De större kommunerna i vårt län small det hos tidigare. Men de kontakter jag har haft hitintills i våra kommuner så har man varit ganska samlad, företagarna har jobbat på, säger Kristin Ericsson.