– Det har varit mycket förhandsröstning, men det brukar komma folk in i det sista, säger Anna-Lena Rapp, ordförande i valnämnden i Vadstena.
För att kunna rösta måste man vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och fylla 16 år senast valdagen. Samtidigt är det en stor andel människor som låter bli. Enligt Svenska kyrkan röstade endast 700 000 personer i kyrkovalet för fyra år sedan av totalt cirka 5,2 miljoner röstberättigade medlemmar.
– Jag tror att det skett någon slags avkristning mellan de äldre och yngre i dag, det är inte så stort intresse för kyrkan. Man låter bli att rösta för att man inte tror. Man vet heller inte att det är väldigt viktigt att rösta.
Varför då?
– Vi har en kyrka och en verksamhet som är väldigt fin här, säger Anna-Lena Rapp och lyfter fram såväl ungdomsdelen som församlingens syförening i Vadstena.
Hon framhåller även det viktigaste valet, enligt henne, det nationella, som många inte tänker på.
– Där handlar det om vem som ska styra landet.
Kjell Hjalmarsson har just röstat inne på församlingshemmet och för honom är det självklart att medverka.
– Det är viktigt att bidra till demokratin, att man har möjlighet att välja. Jag tycker att det finns en skyldighet och man bör ta det ansvar som man har. Många tror inte att de kan påverka och underskattar vikten av valet, säger han.
I Motala gick ortsborna in och ut ur församlingshemmets lokaler efter att dörrarna slagits upp klockan 14, den sista valdagen. För Cecilia Nyström, som tagit med sig dottern Tilde, var det premiärval till kyrkan.
– Det är första gången som jag röstar. Jag har känt till kyrkovalet sedan tidigare men jag tycker att det är ett lite anonymt val, inte så upphaussat. Samtidigt är viktigt att rösta och nu känns det jättebra. Det är även kul att se att det är folk här, säger hon.
Cecilia Nyström berättar att hon läst på en del inför besöket för att ha koll på de olika valen, lokalt, till distriktet och nationellt.
Var det svårt att veta hur du skulle rösta?
– Nej det tycker jag inte.