– Vi har haft ett väldigt händelserikt år i mångt och mycket. Tittar man rent uppdragsmässigt så har vi haft en nästintill hundraprocentig ökning, säger Johan Weber, ställföreträdande stationsledare på Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motala.
I en årssummering säger stationsledaren Håkan Andersson att de med tanke på alla "hemestrar" 2020 räknade med en viss ökning och därför inte är helt överraskade över resultatet.
Johan Weber menar att det har varit bra för dem själva att de har haft så mycket arbete under året.
– Vi är ju alltid på tårna och alla får vara med och jobba rätt så aktivt.
När det gäller vilken typ av larm eller uppdrag som varit vanligast säger Weber att det är "en kombination av allting".
– VI har haft några kritiska uppdrag, men framför allt har det varit de förebyggande uppdragen. Det är den typen av uppdrag vi har sett öka ganska markant under det här året, konstaterar han.
De uppdragen innebär att de åker ut i god tid och hjälper till innan någon livsfara uppstår.
– Hör gärna av er i god tid när ni ser att det är på väg åt fel håll så slipper det att bli fara för liv, uppmanar han och fortsätter:
– Det är ju vår vision att vi inte ska ha några som omkommer runt våra svenska farvatten
Sjöräddningsällskapet Vadstena-Motala har hela Vättern som sitt område. Cirka 25 frivilliga sjöräddare är verksamma i sällskapet.
Totalt sett var de flesta uppdragen och larmen förra året runt Motala och Vadstena kommuner uppger Johan Weber. Man har dock även varit verksam på andra håll, bland annat genom att hjälpa till vid några sökinsatser i insjöarna i Tranås, Ydre och Åtvidaberg.
Som skäl till att de har haft mest att göra i Motala- och Vadstenaområdet nämner Weber bland annat att väldigt mycket båtar utgår från städernas stora hamnar och att Varamobadet och Vätterviksbadet finns här.
– Även Askersund har en stor hamn så i norra Vättern har vi också en hel del uppdrag.
Johan Weber säger också att enligt Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motalas uppfattning så börjar säsongen för att vara i sjön nu lite tidigare och slutar lite senare. Detta är anses bero på bland annat mildra vintrar.
– Men från midsommar och till första eller andra veckan i augusti så är det högtryck på sjön.
De ser sedan en markant skillnad i månadsskiftet augusti-september.
– Då blir det ju betydligt lugnare, även om vi har haft lite grand att göra.