Så mycket dyrare har ditt vatten blivit

Sedan 2013 har va-taxan i Vadstena ökat med nästan 30 procent. Det är långt mer än den ordinarie prisökningen i samhället.

Va-taxan har höjts i omgångar, det råder också stora skillnader mellan kommunerna.

Va-taxan har höjts i omgångar, det råder också stora skillnader mellan kommunerna.

Foto: MVT

Motala/Vadstena2020-09-09 20:00

Vatten- och avloppstaxan har de senaste åren ökat i båda Motala och Vadstena. Statistik från Svenskt vatten visar att månadskostnaden för en normalvilla med en vattenförbrukning på 150 kubikmeter/år ökat i Vadstena från 548 kronor i månaden år 2013 till 763 kronor i månaden, en ökning med 28 procent. I Motala är ökningen från 418 kronor i månaden år 2013 till 537 kronor/månad, en ökning med 22 procent.

– Jag har sagt innan att driva va-verksamhet verkar vara det enklaste företaget i världen. Där kan man bara höja taxan. Så kan vi inte ha det, säger nye ordföranden i va-nämnden Philip Assarsson (M) och fortsätter:

– Jag vill att bli ska arbeta för att bli så effektiva som möjligt. Vi ska inte vara vinstdrivande och jag tänker mig att vi de kommande åren ska ha modesta höjningar.

Han påtalar också att om man skulle ta ut för mycket i avgift så ska det betalas tillbaka till va-kunderna.

Jämförs siffrorna med förändringen av den allmänna prisnivån i samhället, alltså inflationen, under tidsperioden ser man att Vadstenas taxa i år borde ligga runt 590 kronor i månaden. Den ligger dock på 763 kronor för typvillan. I Motala borde taxan i år ligga runt 450 kronor i månaden, att jämföra med dagens reella månadskostnad på 537 kronor.

Verksamhetschef Anders Edholm bemöter uppgifterna med att Vadstena nyligen gjort stora investeringar i reningsverket och att Motala trots tidigare höjningar har en av landets lägsta taxor, men att man där nu måste göra reinvesteringar.

– För 13,25 kronor får man till sin villa i Vadstena tusen liter dricksvatten hemlevererat och via avloppsledningen tar vi tillbaka huvuddelen och genomför rening. För samma pris får man en halvliter flaskvatten i kiosken, svarar han.

Vadstena och Motala har en gemensam nämnd som hantera va-frågor. Men taxorna skiljer sig markant. Ägaren till typvillan i exemplet ovan betalar 226 kronor mer i månaden om han bor inom Vadstena kommun än om familjen bott i Motala.

Det är samma Vätternvatten som dricks i både Motala och Vadstena, varför är det 30 procent dyrare i Vadstena än i Motala?

– Motala är större och då är det fler att sprida ut de fasta kostnaderna på. Det är inte så att man dricker mer vatten i Vadstena och tyvärr är det så här det ser ut i hela landet att i mindre kommuner så kostar det mer, säger Philip Assarsson.

Branschorganisationen Svenskt Vatten menar dock att de taxehöjningar som generellt görs i landet är på tok för låga. De motsvarar inte alls verksamheternas behov för att klara av att byta ut gamla ledningar och lägga nya.

– I Motala har vi mycket infrastruktur från 60-70-talen som börjar bli gammal nu. Vi behöver höja vår förnyelsetakt för vi ligger efter där. Men det ska inte innebära någon explosiv höjning, det är ju trots allt 70 års avskrivning, säger Anders Edholm.

Han menar att det därför kommer att bli höjningar på 2-4 procent de kommande åren, mer än så ska inte behövas i Motala. Samtidigt flaggar han för framtida utmaningar.

– Motala talar ju om att växa och det finns planer på Lalandia. Det kommer att öka kraven på reningsverket i Karlshult och att man kan komma att behöva investeringar där, säger han.

I Vadstena anser Anders Edholm inte att det måste bli stora höjningar.

– I Vadstena har vi en bra förnyelsetakt och vi har gjort stora investeringar redan i reningsverket. Där kommer vi att föreslå politikerna en nollhöjning för nästa år, säger han.

Vattentaxan i din kommun

Månadskostnaden för en normalvilla med en vattenförbrukning på 150 kubikmeter/år är i Vadstena i dag 763 kronor. Literkostnaden på 6,10 öre ger Vadstena en fjärdeplats i länet över de dyraste taxorna.

I Motala är månadskostnaden för samma typvilla 537 kronor i år. Literpriser ligger i dag på 4,30 öre.

Enligt lagstiftningen ska kommunerna via va-taxan bekosta de utgifter man har för ledningar och va-anläggningar. Verksamheten får inte bedrivas i vinstsyfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!