– Om man tittar på beläggningen på hotellet så är det helt och hållet pandemin som styr. Men någonstans kan man ändå, tycker jag, se ett ljus i tunneln med tanke på att vi går mot rätt säsong och med vaccineringarna. Vi kanske inte får ett normalt år men jag tror att 2021 har ljusare utsikter, säger Ingela Emmoth, ägare och vd på Best Western - Motala statt.
Hur svårt var fjolåret?
– Det har varit väldigt mycket prövningar. Jag brukar säga, rider man ut den här stormen klarar man mycket framåt. Det har varit jättetufft. Dels en pandemi, folk blir sjuka och dör. Bara det tar på var och en. Sedan företagandet, hur kommer vi att klara detta?
Andra vågen, tycker Ingela Emmoth, blev ännu tuffare, inte minst ekonomiskt utan bokningar.
Hur orkar ni?
– Man har flera växlar i sig som man växlar upp och man har någon slags överlevnadsinstinkt att fixa det här.
Trots att det ännu bara är januari har en del bussresearrangörer börjat boka sig inför hösten, men med generösa avbokningsvillkor, enligt Emmoth.
– Kanske att vi under senhösten kommer att få lite grupper. Men vi vet ingenting. Allt hänger på pandemin.
John Andersson, delägare i Hotell Östermalm och Hotell Carl Friman, upplevde en bra beläggning i somras efter en tuff start på året.
– Det berodde väl mycket på att folk hade varit i karantän och jag tror att många småstäder som ligger kring vatten fick ett uppsving just under sommaren, säger han.
Andersson hoppas nu på ännu en god sommarsäsong och att konferenserna ska kunna komma igång till hösten.
– Det känns mycket ljusare nu än vad det gjorde våren 2020.
Samtidigt har pandemin gjort att företaget haft mer tid att reflektera över vad som kan göras bättre. Nya teman och maten i bistron är några saker som John Andersson nämner. Likaså, avslöjar han, planeras ett nytt projekt för Carl Frimans utegård.
– Jag kan inte gå in på mer.
Gör ni detta för att det finns mer tid eller skulle ni ändå ha gjort det?
– Både och. Nu när vi haft mer tid så kanske det blir snabbare av än om allt hade varit som vanligt.
Vilka kommer att gynnas?
– Gästerna och Motalaborna, säger John Andersson.
Förra sommaren slog alla rekord, enligt Eva Palmgren som jobbar med marknad- och försäljning åt Hotell Nostalgi och Hotell City i Motala. Men sedan kom andra vågen och företaget har sedan dess tvingats prioritera en verksamhet i taget. För närvarande är det Nostalgi som är i gång.
– Det finns ingen efterfrågan, det är det som gör mig brydd, säger Eva Palmgren som även jobbar med andra hotell i landet.
Vad ser du fram emot just nu?
– Sommaren, att den blir lika bra som den förra.
Kan det komma något gott ur corona, trots allt?
– Ja, det tror jag och det är att svenskarna upptäcker Sverige. Sedan måste man som hotellägare tänka om lite grann.
Enligt Eva Palmgren saknas till exempel teknisk kompetens hos många.
– Nu får vi en kick i baken, vi måste försöka anpassa oss till den nya verkligheten.
Fysiska möten i form av konferenser och kick-offer hoppas hon förstås ska återupptas, men samtidigt säger hon:
– Slentriankonferenserna tror jag inte kommer att fortsätta när man bara ska träffas och prata igenom saker, där måste vi tänka om. Hotellen måste också bli duktigare på att ha utrustning som krävs för den nya sortens möten.
Mats Engstrand som jobbar med sälj- och marknad på Vadstena Klosterhotel summerar ett mycket turbulent 2020 men med en bra sommarsäsong. Även hösten beskrivs som god, med såväl privata gäster som mindre konferensgrupper.
– Men sedan kom dödsstöten i november när man började strama åt ännu mer och vi tappade massor, framför allt på företagssidan, säger han.
Att ställa om har varit mer regel än undantag i samband att det hela tiden kommer nya restriktioner.
– Det som framför allt är tufft nu är veckorna, företag och konferenser. Det har vi i stort sett ingenting. Men på helgerna bokar de på lite privat, så det håller upp det hela.
Samtidigt har företaget under året som gått jobbat med nya paketerbjudanden, med inriktning på utomhusaktiviteter.
– Våra vandringspaket har gått jättebra, säger Engstrand och fortsätter:
– Där tror jag att man kommer att se en trend, förutom spa, att man kanske vill ha någonting mer aktivt, utomhus och upptäcka närområdet.
I och med ett, totalt sett, minskat flöde under fjolåret har hotellet också dragit igång en renovering av fastigheter i sitt bestånd, bland annat flygeln vid gamla Asylen samt Slottsvillan.
– Om det är något positivt med det här så är det att kunna renovera och fixa, när det ändå är lite lugnt, säger Mats Engstrand.
I mitten av november i fjol tog Stefan Carneteg med familj över Starby hotell som tidigare ägdes av Ewab. Han sade redan då att det finns en framtidstro och att övertagandet av hotellet är ett långsiktigt projekt.
Under pandemin väljer Stefan Carneteg att göra som flera andra branschkollegor, att jobba med fastigheten.
– Det vi gör är att renovera, uppdatera och bygga om så mycket vi kan nu när det är så pass lugnt.
Hur är beläggningen så här års?
– Det är dåligt, det finns ingen business eller konferensmarknad. Det är ju näringsförbud, inte fullt ut, men restriktionerna gör ju att det nästintill är så, säger hotellägaren och fortsätter:
– Efter regn kommer solsken. Efter pandemi kommer väl bättre tider. Vi hoppas komma igång till påsk, att det börjar lätta då.