Restaurangägaren: "Det är arbetstagarens marknad"

Bemanningen i sommar har generellt sett varit ett problem för restaurangbranschen i Sverige. Även lokalt har det blivit problem på vissa håll.

Staffan Linde på Ladugård 206 utanför Vadstena, Jessica Björk, vd på Motala Folkets Hus, Nader Moini på Berggrens Öltapp i Motala, Motalavy, Restaurang Ströget i Motala, Vadstenavy, Göta Hotell i Borensberg, Borensbergsvy. Arkivbilder.

Staffan Linde på Ladugård 206 utanför Vadstena, Jessica Björk, vd på Motala Folkets Hus, Nader Moini på Berggrens Öltapp i Motala, Motalavy, Restaurang Ströget i Motala, Vadstenavy, Göta Hotell i Borensberg, Borensbergsvy. Arkivbilder.

Foto: MVT Arkiv

Motala/Vadstena2022-07-03 19:00

– Serveringssidan - inga problem, kockar - katastrof.

Så säger Staffan Linde på Ladugård 206 utanför Vadstena om deras situation nu. Det hjälper inte ens att höja lönen menar han.

– Jag får ju betala vad det kostar, men det finns inga kockar.

Han berättar angående kockfrågan att de vanligtvis under sommaren har kanske två och en halv tjänst.

– Nu är det en, med hjälp av en servitris.

Menyn har de ställt om helt.

– För att kunna fixa det. Folk slutar ju inte gå ut och äta för att vi har problem.

Läget kommer också att påverka öppethållandet, de har dragit ner det med en dag i veckan.  Problemen bromsar även mycket av deras satsningar på att göra roliga saker uppger Staffan Linde 

De tackar dessutom nej till cateringuppdrag nästan varje dag.  Han tror dock ändå att sommaren kommer att fungera bra.

Nader Moini på Berggrens Öltapp i Motala säger att de har en liten brist på personal. Många har bytt bransch under pandemin påpekar han.

Han är alltid på jakt efter bra folk.

– Och det är mer brist än vanligt kanske efter pandemin. 

I deras fall gäller bristen både servispersonal och kockar.

– Det är arbetstagarens marknad.

Nader Moini menar att de klarar sommaren tack vare att de har funnits länge och har ett sammansvetsat team som har arbetat där länge.

Vår rundringning till restauranger i Motala, Vadstena och Borensberg visar dock på en på det hela taget positiv känsla. Exempelvis säger Weronika Choplek, personalansvarig på Hamnkrogen i Motala att de har personal för hela säsongen och Mateus Abdulahad, kökschef på Ströget i Motala, säger att läget är bra och att det har löst sig med att få tag i kockar.  

Motala Folkets Hus har enligt vd Jessica Björk fast personal i köket och restaurangen samt extrapersonal som går på vikariat. De har även sommarjobbare.

I Vadstena ringde vi bland annat Borgmestaren där servitrisen Emma Halvarsson säger att de har många sommarjobbare. 

Lotta Karlsson, vd för Svecia Travels som driver Göta Hotell i Borensberg, menar att hotellet har haft tur eftersom några av de kockar som brukar jobba hos dem kommer tillbaka hela tiden. De har sommarjobbare i servisen, kökspersonalen samt i receptionen.

Några har sommarjobbat i flera år, några är nya.

Inte så jättemånga sökte till kocktjänsterna säger hon och berättar att man märker att utbudet av potentiell personal är mindre.

– Men vi fick tag i jättebra så vi är nöjda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!