Nya soptunnor möter hårt motstånd

Senast år 2020 ska fastighetsnära insamling vara infört hos samtliga småhus i Motala och Vadstena kommun. Beslutet har mött motstånd från både politiker och företagare.

Fyrfack. Åsikterna går isär om nytt sätt att hantera avfall.

Fyrfack. Åsikterna går isär om nytt sätt att hantera avfall.

Foto: Norrköping Vatten och Avfall

Motala/Vadstena2017-01-17 20:55

Det finns idag ingen lag som tvingar kommuner att ansvara för insamlingen av förpackningar och tidningar. När kommunfullmäktige klubbade igenom en avfallstaxa för bland annat fastighetsnära insamling gick därför åsikterna isär. Oppositionen reserverade sig mot majoritetens beslut. Kenneth Simonsson(M), tidigare ordförande i avfallsnämnden, har skickat en överklagan.

– Det är förpackningsindustrin som har ansvaret för återvinning av förpackningar. Kommunen tar ut en för hög taxa som inte stöds av de egna föreskrifter som finns, menar Simonsson.

Samtidigt kritiserar Simonsson valet av insamlingssystem. Avfallsnämnden beslutade om att införa fyrfackskärl, men Simonsson anser att optisk sortering verkar vara bättre.

Saken utreddes aldrig ordentligt. Vi har inte haft chansen att bedöma vad som är bäst för kommunerna, varken vad gäller kostnad eller miljönytta. Det som händer nu är en chansning som kanske inte passar oss, säger Simonsson.

Han saknar också samtal med Linköping och den lokala aktören Optibag.

– Jag har alltid resonerat som så att beslut inte ska fattas förrän man vet villkoren. Alla alternativ borde få en rättvis chans.

Enligt Arvid Sjögedahl(S) talar dock mycket för att beslutet kommer gynna kommunerna. De kommuner där fyrfackskärl införts har visat goda resultat och han tror att återvinningen lär bli ett kommunalt ansvar i framtiden.

– Majoriteten ser det här som en förmånlig service till invånarna. Det är konstigt att oppositionen är så kritisk, i andra kommuner är motståndet inte alls lika omfattande, säger Sjögedahl.

Plockanalyser visar att mycket som slängs hamnar fel och Sjögedahl menar att det är kommunernas ansvar att förbättra situationen.

– Även om det inte är ett krav så är vi villiga att testa. Miljö- och återvinningstänk är framtiden.

Vilka kostnader medför detta för kommuninvånarna?

– Övergången till fyrfacksystemet sker över fyra år. Under den perioden kommer vi ha dubbla system vilket bli dyrare för de som vill behålla det gamla systemet. För de som anammar det nya systemet handlar det om en ökad månadskostnad på 21 kronor.

Att valet av insamlingssystem skulle varit ogrundat är något Sjögedahl motsätter sig. Med fyrfackskärl blir sorteringen avsevärt bättre än med optisk, menar han.

– Problemet vi sett med gröna påsen är att mindre avfall än önskat går till faktiskt förbränning. Fyrfacksystemet innebär också större flexibilitet vad gäller anläggningar, säger Sjögedahl.

Stämmer det att utredningen av insamlingssystem inte tagit hänsyn till att optisk sortering använder befintliga kärl och bilar?

– Nej, de beräkningar som gjorts utgår ifrån de bilar och kärl som finns. Det är kostnaden att köra till anläggningen i Eskilstuna som höjer beloppet och Motala är för smått för en egen anläggning.

Innebär ett fyrfacksystem några komplikationer?

– De nya bilarna är större än de nuvarande, men har styrning bak och klarar därför mindre vägar och gator. Nuvarande garage kan dock vara för små, men det finns planer för Tuddarp och då kan de nya garagen anpassas.

Än är inte de nya bilarna beställda, men förhoppningen är att systemet kan införas i Borensberg i slutet av året. Nästa år är det dags för Vadstena och slutligen resten av Motala kommun.

– Jag ser fram emot att se resultatet. Tittar vi på Norrköping, en kommun som använder sig av fyrfackskärl, har återvinningen ökat markant, säger Sjögedahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!