I Vadstena och Motala kommuner finns många fina vandringsleder. Fia Sundin, kommunekolog, har koll på lederna Motala kommun. Hon berättar att många går att nå med allmänna kommunikationsmedel.
– Bland annat kan man åka buss till Medevi och därifrån går Östgötaledens slinga runt Västanvik. Där finns vindskydd om man vill övernatta. Man kan också åka till Fågelmossens naturreservat där det finns ett helt ledsystem och även där går att övernatta om man vill.
Runt Vadstena går flera pilgrimsleder. Sofie Jorsell, turismsamordnare i Vadstena, tipsar om att ta kontakt med Pilgrimscentrum för att få veta mer, både om leder och övernattning.
Omberg är ett populärt vandringsområde och definitivt besöksvärt, speciellt vår och höst, enligt Sofie Jorsell. Hon föreslår att ta närtrafiken från Vadstena till Borghamn, vandra via Östgötaleden på östra sidan av Omberg mot Makesbergen, och vidare ner till Stora Lunds naturreservat.
– Både i Makesbergen och Stora Lund finns vindskydd. Sen kan man ju gå pilgrimsleden, Saint Birgittas ways, tillbaka mot Borghamn och Vadstena. Vi har ju Tåkern också, där det också finns bra vandringsleder, och där får man tälta på speciella ställen, säger hon.
Men kanske vill du slippa bussen och istället bara dra på dig ryggsäcken och stiga ut genom dörren. Självklart är det möjligt. Borensberg kanske passar då, med övernattningsmöjlighet vid Sticksjön bland annat. Och från centrala Motala är det bara några kilometer till Karshults naturskyddsområde. Lättvandrat där du kan gå delar av vägen längs Göta kanal, perfekt även för barn.
– I Karshult finns vindskydd och där får man övernatta. Men man måste komma ihåg att vindskydd går inte att boka. Det kan vara någon annan som hunnit före och då är det bra om man förbereder sig på det, säger Fia Sundin.
Men, tänker du kanske, ryggsäck, liggunderlag, stormkök? Allt kostar och vad gör man om semesterkassan inte liten? Begagnat kan var ett alternativ. Eller varför inte låna gratis på Fritidbanken i Motala.
– Vi har mycket, det är bara att komma hit. Vi kommer ha öppet även i sommar, kolla in vår hemsida för öppettider. Där kan man också söka på olika grejer och se om vi har det inne, säger Stefan Svärd.
TIPS
1.Bra skor eller kängor.
2. Kläder efter väder. Tunnare kläder torkar fortare efter ett regn, ha hellre fler lager.
3. Packa lätt. Fördela efter ork, även barn kan bära.
4. Ryggsäck, sovsäck, liggunderlag, något att äta på och med. Låna av vänner eller på Fritidsbanken.
5. Mat: Här är grundtipset att planera. Googla på "mat på stormkök". Portionera hemma, ta bara med det som går åt. Torrvaror är lättare än konserver. Mjölk på pulver funkar utmärkt till frukostgröten.
6. Vatten: Är det varmt är en flaska vatten nödvändig. Kolla gärna i förväg var det finns färskt vatten att fylla på.
7. På vägen: Nötter, russin eller lite godis längs vägen piggar upp trötta ben.
8. Toalettpapper. OBS, släng det inte i skogen. Stoppa det i en plastpåse och ta med dit du kan kasta det.
Van Övernattning i tält är normalt inte tillåtet i naturreservat eller nationalpark.