Polisen oroar sig för trafiksäkerheten

Det sitter allt fler 15-16 åring bakom ratten. De senaste åren har antalet fyrhjuliga mopedklassade fordon ökat. Något som delvis oroar polisen.

Björn Borg, gruppchef för lokalpolisområde Motala, säger att han har förståelse för att ungdomarna tycker att de känner sig jagade men berättar att polisen lägger lite resurser på just den typen av arbete.

Björn Borg, gruppchef för lokalpolisområde Motala, säger att han har förståelse för att ungdomarna tycker att de känner sig jagade men berättar att polisen lägger lite resurser på just den typen av arbete.

Foto: Andreas Ekström

Motala/Vadstena2022-01-16 08:00

– Vårt största orosmoment är ur en ren trafiksäkerhetsmässig synvinkel. Och det är att konsekvenstänket hos ungdomarna inte jämt är med dem, säger Björn Borg, gruppchef på Motalapolisen. 

Den motorburna ungdomden i Motala har en del samlingsplatser i Motala och Vadstena där man brukar träffas för att umgås, oftast brukar det vara några av kommunernas större parkeringsplatser. När tonåringarna hänger med varandra på de olika samlingspunkterna kan det uppstå en del ordningsstörningar, berättar gruppchefen.

– Det kan vara att de kör på ett sätt som upplevs som störande. Exempelvis att de sladdar runt på en liten yta eller att när de samlas på Ica Maxiparkeringen kan det spelas väldigt högt musik ur bilarna. Oftast vill ungdomarna ha ett ordentligt ljudsystem och det är inte okej att spela så att det stör så mycket. Men det kan vara så att ungdomarna inte tänkt på det så vi försöker att arbeta kommunikativt och inte bara repressivt. 

Hur går det att ha en dialog med dem?

– Det är från individ till individ men är de bara ett par stycken brukar det gå bra. Är det en större grupp kan det vara svårt att nå fram. 

Ungdomar som vi talat med är kritiska mot polisen och berättar att de upplever sig extra utsatta. Att A-traktorförare blir kontrollerade oftare av polisen än vanliga bilister. Men Björn Borg tillbakavisar den kritiken.

– Vi vill ju öka trafiksäkerheten, det är ju det som vi arbetar för. Men jag förstår att ungdomar kan känna sig jagade och utsatta. Tittar man till hela vår verksamhet är det väldigt lite tid som går åt att kontrollera bilarna med "långsamt gående fordon-skyltarna". 

Ett problem som polisen stöter på utöver ordningstörningar är att många fordon är manipulerade, alltså trimmade, och att de går över den tillåtna hastigheten på 30 kilometer i timmen. 

– Min bild är att det är relativt vanligt och enkelt att manipulera en A-traktor. Det märker vi dels genom att vi får tips om bilar som inte går som de ska. Sedan gör vi vissa kontroller på skolor. Den senaste tiden har vi märkt att det varit många fel på bilarna. 

Har föräldrarna något ansvar?

– De har ett jättestort ansvar. Många föräldrar står som ägare och har de vetskap om att fordonen är manipulerat kan de göra sig skyldig till ett brott, tillåtande av olovlig körning, vilket kan få konsekvenser för deras körkort, säger Björn Borg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!