Myndigheten har nyligen publicerat faktablad för varje kommun i Sverige med mängder av siffror om hälsa. I Motala är det 9,2 procent av blivande mödrar som röker jämfört med riksgenomsnittet på 5,5 procent och länets genomsnitt på 6,5 procent i genomsnitt. Detta hänger ihop med andra faktorer.
– Vi har en lägre utbildningsnivå i Motala, mer övervikt i Motala och det psykosociala är sämre här än i Linköping och riket, säger Annika Storm, barnmorska och biträdande vårdenhetschef på Kvinnokliniken i Motala/Mjölby.
Annika Storm menar alltså att bakomliggande faktorer som utbildningsnivå påverkar hälsan i stort i Motala. Det finns, enligt henne, en klar negativ inverkan på fostret när man röker som gravid.
– Nikotinet går in i moderkakan och påverkar fostrets tillväxt, uppger hon.
Men det är inte så att de som röker är ovetande om riskerna med att röka under graviditeten.
– Alla vet om det, ingen blir förvånad, säger hon.
På Kvinnokliniken i Motala/Mjölby jobbar man aktivt med att stävja rökning bland mödrar. Barnmorskorna utbildas inom tobaksavvänjning och man har en barnmorska som är specialiserad inom området. Det arbetet kan faktiskt ha gett resultat. Det finns nämligen ytterligare statistik från Folkhälsomyndigheten som säger att endast 5,2 procent av mödrarna röker när barnet är nyfött jämfört med 4,3 procent i riket och 4,7 procent i länet. Det tyder på att kvinnor kan ha övertalats att sluta röka i slutet av graviditeten. Men det är inte bra att röka även när barnet fötts.
– Passiv rökning är också farligt, menar Annika Storm.
Folkhälsomyndigheten visar också statistik för hur papporna väljer att röka när barnet fötts. Här är det hela 13 procent i Motala som röker jämfört med 10 procent i länet och landet som helhet. Maria Rahm är barnmorska och klinikens tobaksavvänjare. Hon tror man måste göra mer med papporna.
– Jag gör det, men jag tror att vi överlag är dåliga på att ta upp det med båda parterna. Fokus har inte legat där, det är en uppmaning till sjukvården, säger Maria Rahm.
I Vadstena är procentandelen gravida som röker ännu högre än i Motala, 10,8 procent. Det finns ingen statistik från Vadstena på hur många mödrar som röker när barnet är nyfött, men siffran för pappor är 9,4 procent, alltså mycket lägre än i Motala. Statistiken är baserad på siffror från 2014.