KARTA: Här kan du lämna mynt

Nu kan man börja lämna in gamla en-, två- och femkronor, som byts ut från den 3 oktober. Efter 30 juni 2017 är de ogiltiga.

Så här ser nya en-, två- och femkronan ut som kommer ut på marknaden den 3 oktober.

Så här ser nya en-, två- och femkronan ut som kommer ut på marknaden den 3 oktober.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Motala/Vadstena2016-09-25 08:10

Sveriges Riksbank förnyar både mynt och sedlar. Nya 100- och 500-lappar införs i oktober. Gamla sedlar av den valören blir ogiltiga från 30 juni 2017. Den 3 oktober införs också nya en-, två- och femkronor.

Riksbanken har en myntkarta för olika orter landet runt där man kan se var man kan lämna in sina gamla slantar. I Motala är endast Handelsbanken utmärkt som plats som tar emot gamla mynt. I Vadstena finns det två platser – Vadstena Sparbank och Handelsbanken.

På kartan, som finns på sajten myntkartan.se, kan allmänheten märka ut andra platser som också tar emot mynt, för att underlätta insamlingen.

– Det kan exempelvis vara en större matbutik som tar emot mynt, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare hos Riksbanken.

Tar bankerna betalt för att ta emot gamla mynt?

– Jag tror att det kan skilja sig mellan bankerna, säger Susanne Meyer Söderlind som berättar att det är väldigt många mynt som blir ogiltiga efter 30 juni nästa år:

– Det är 1,6 miljarder mynt, värda 2,6 miljarder kronor.

Man kanske inte tänker på det, men det går fortfarande att betala med tvåkronor – och en ny tvåkrona kommer nu att ersätta den gamla. Men dessa är inte så vanligt förkommande numer.

– Det finns fyra miljoner gamla tvåkronor ute. Den sista tillverkades 1972, säger hon. Att byta sedlar och mynt kostar förstås pengar: 200 miljoner kronor. I den summan inkluderas bland annat formgivning, informationskampanj och logistik.

– Vi har också intäkter från försäljning av gamla mynt. De blir metallråvara, säger Susanne Meyer Söderlind.

Nya en- och tvåkronan blir kopparfärgade, som de gamla mynten av den valören, men nya femkronan blir guldfärgad som tiokronan.

– Vi tar bort silvermynten, för vi vill ha bort nickel. En del personer är allergiska mot nickel, säger Susanne Meyer Söderlind.

Även om nuvarande en-, två- och femkronor blir ogiltiga efter 30 juni 2017, så tar bankerna emot de utgångna mynten till och med den 31 augusti 2017.

– Gamla 100- och 500-kronorssedlar tas emot av bankerna till och med den 30 juni 2018, tillägger hon.

Skälet till att de nya mynten och sedlarna börjar släppas på marknaden redan i oktober är att det blir alldeles för mycket kontanter att befatta sig med, inom handeln (och i banksystemet), om alla nya mynt och sedlar utkommer 2017.

Avvecklade mynt

Sveriges Riksbank har avvecklat ett flertal mynt genom åren: Ettöringen och tvåöringen (1971), femöringen (1985), tjugofemöringen (1985), tioöringen (1992), femtioöringen (2006 silver, 2010 koppar). Största valör som förekommit som giltigt betalningsmedel är tiotusenkronorssedeln. De som trycktes 1939 avvecklades 1987 och de som trycktes 1958 avvecklades 1991. Fram till 31/12 1987 kunde man betala med enkronassedel, som slutade tillverkas redan 1921.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!