Sveriges Riksbank förnyar både mynt och sedlar. Nya 100- och 500-lappar införs i oktober. Gamla sedlar av den valören blir ogiltiga från 30 juni 2017. Den 3 oktober införs också nya en-, två- och femkronor.
Riksbanken har en myntkarta för olika orter landet runt där man kan se var man kan lämna in sina gamla slantar. I Motala är endast Handelsbanken utmärkt som plats som tar emot gamla mynt. I Vadstena finns det två platser – Vadstena Sparbank och Handelsbanken.
På kartan, som finns på sajten myntkartan.se, kan allmänheten märka ut andra platser som också tar emot mynt, för att underlätta insamlingen.
– Det kan exempelvis vara en större matbutik som tar emot mynt, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare hos Riksbanken.
Tar bankerna betalt för att ta emot gamla mynt?
– Jag tror att det kan skilja sig mellan bankerna, säger Susanne Meyer Söderlind som berättar att det är väldigt många mynt som blir ogiltiga efter 30 juni nästa år:
– Det är 1,6 miljarder mynt, värda 2,6 miljarder kronor.
Man kanske inte tänker på det, men det går fortfarande att betala med tvåkronor – och en ny tvåkrona kommer nu att ersätta den gamla. Men dessa är inte så vanligt förkommande numer.
– Det finns fyra miljoner gamla tvåkronor ute. Den sista tillverkades 1972, säger hon. Att byta sedlar och mynt kostar förstås pengar: 200 miljoner kronor. I den summan inkluderas bland annat formgivning, informationskampanj och logistik.
– Vi har också intäkter från försäljning av gamla mynt. De blir metallråvara, säger Susanne Meyer Söderlind.
Nya en- och tvåkronan blir kopparfärgade, som de gamla mynten av den valören, men nya femkronan blir guldfärgad som tiokronan.
– Vi tar bort silvermynten, för vi vill ha bort nickel. En del personer är allergiska mot nickel, säger Susanne Meyer Söderlind.
Även om nuvarande en-, två- och femkronor blir ogiltiga efter 30 juni 2017, så tar bankerna emot de utgångna mynten till och med den 31 augusti 2017.
– Gamla 100- och 500-kronorssedlar tas emot av bankerna till och med den 30 juni 2018, tillägger hon.
Skälet till att de nya mynten och sedlarna börjar släppas på marknaden redan i oktober är att det blir alldeles för mycket kontanter att befatta sig med, inom handeln (och i banksystemet), om alla nya mynt och sedlar utkommer 2017.