Som alla som handlar mat nog känner till har flera olika varor blivit dyrare. Vi har ringt runt till ett antal Motala - och Vadstenarestauranger med lunchservering för att höra hur de påverkas av detta.
–Det är som i alla andra branscher, tyvärr blir det ju så att vi måste höja våra slutpriser. Och det är inte roligt för någon, det är inte så att vi gläds över att vi måste höja priserna, säger Murat Kanat, ägare till restaurangerna Vänner & Vin och Sjöglimten i Motala och menar att det är ett måste för att de ska kunna gå runt med löner med mera.
Även Sandra Lenér, som äger Restaurang Snäckan i Motala, vittnar om att priserna påverkar. Lenér har, liksom sina kollegor på andra lokala restauranger som vi pratat med, fått höja lunchpriserna och säger att hon kanske får höja lite till i höst.
Allt har blivit dyrare, menar hon.
Hon berättar att ingen var negativ när hon höjde priset. Istället var reaktionerna "det är klart att du måste höja priserna, det är ju så dyrt överallt ändå".
På Restaurang Wasa i Vadstena har man också fått höja priserna. Inköpspriserna på både mat och dryck har gått upp, konstaterar servitrisen Lisa Enkvist.
I Motala ligger Restaurang Lyckan. Fia Ekman, ägare, menar att matpriserna gör att man måste tänka på att sänka svinnet. Funderingar på prishöjning finns där också.
– Det är tuffa tider, men vi får se hur hösten artar sig, konstaterar Ekman.
Wailing Chan på Restaurang Wetternmagasinet i Motala lyfter fram en annan sak som påverkar ekonomin:
– Elen har ju gått upp också.
I det ekonomiska läget som råder kanske folk drar ner på uteluncherna. Därför frågade vi även om krogarna har märkt någon minskning vad gäller det.
Flera av restaurangerna påpekar att det är semestertider nu och därför svårt att uttala sig om huruvida uteätandet har minskat.
Murat Kanat menar att det minskar på sommaren ändå. Han och flera andra på krogarna påtalar att man får se hur det blir till hösten.
– Då kanske vi får se en skillnad. Kommer gästerna tänka mer på att inte gå ut och äta luncher? Jag har ingen aning, säger Kanat.
Wasa har ungefär lika mycket att göra nu som förra året uppger Lisa Enkvist.
Helena Present, kökschef på Borgmestaren i Vadstena, har sett en minskning av antalet lunchgäster. Förklaringen tror hon ligger mer i någonting annat än i ekonomin:
– Att man gör annat nu, för det är ju konserter i år och man kan åka till Liseberg eller utomlands.