Benny Ekberg har länge varit intresserad av vargar och deras plats i Sverige genom tiderna. Allt började med att han som liten fick följa med till sina farföräldrars grannar. Här fanns ett par vargskinnshandskar gjorda av skinnet från en av de sista vargar som sköts i Småland. En annan händelse som byggde på fascinationen var när Benny träffade en då 100-årig kvinna som sett vargar leka på Vätterns is utanför Jönköping när hon var elva år 1876.
LÄS OCKSÅ: Tommy hittade nytrampade vargspår
Efter ungdomsåren falnade Bennys intresse lite, men har vaknat till liv i och med de senaste årens vargdiskussioner och det faktum att det finns bofasta vargar inte så långt ifrån Motala.
Det fick honom att söka fakta ur ett historiskt perspektiv.
– 1789 släppte Gustav III jakten på klövvilt fri. Det innebar att alla markägare, inte bara adeln, fick jaga som de ville. Djuren som vargar lever av började bli sällsynta i skogarna och de satte istället igång med att angripa tamdjur, berättar Benny.
1829 dödades cirka 35 000 tamdjur av rovdjur, de allra flesta av varg.
– Det gjorde att bönderna ville utrota vargen helt. Mellan 1827 och 1839 dödades 6 790 vargar i Sverige.Antalet sjönk snabbt, åren 1850-55 dödades cirka tio vargar per år i Östergötland, 1861-65 bara två totalt i samma landskap. År 1970 var vargen utrotad i hela landet.
– Sedan kom de tillbaka runt 1981, säger Benny som menar att vargen normalt inte är farlig för människor.
– Innan den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark 2012 är det senaste dokumenterade fallet från 1821.
Benny berättar om hur en varg som hållits som tam hemma hos en brukspatron rymmer och dödar nio barn och skadar femton.
– När den rymde visste den inte hur den skulle skaffa mat och barnen blev ett lätt byte.
Benny som bor i Vadstena vet att en varg sågs där i januari 1875. Året efter hittas spår efter flera vargar. De sägs ha dödat en hund vid Asylen, som då var sockerbruk.
Hur var det då i Motalatrakten? I boken "Folktro och folkliv i Östergötland" skrev Elis Åström ner muntliga utsagor från människor som mindes äldre tider. "Vintern 1874 låg isen över hela Vättern och fyra vargar tog sig över från Västergötland till Motala. Senare gick de till Kristberg där de härjade bland tamdjuren." På 1860-talet ska den sista vargen i Godegårdstrakten fällts." "I slutet av 1860-talet sköts sista vargen i Västra Ny efter att först ha varit framme vid ett torp och tagit en gris."