Det var inför 2018 års kräftfiske som länsstyrelserna runt Vättern kraftsamlade för att komma tillrätta med tjuvfisket. Samarbetet med polisen och Skatteverket intensifierades. Den senare myndigheten ska försvåra för tjuvfisket i försäljningsledet.
Michael Bergström är länsstyrelsernas fisketillsyningsman i Vättern.
– Fångstredskap vittjas och stjäls också bland, det är yrkesfiskarna som råkar värst ut. Sedan har vi tjuvfiske med egna redskap, säger han och berättar att problemet är som störst vid Motala och Vadstena.
– Kräftfisket är gynnsamt här och det finns många ställen att gå ut och in med båtar.
2018 var första året i ett treårigt projekt mot tjuvfisket. Man har kommit åt några fler gärningsmän än tidigare, men det viktigaste enligt Bergström är att man fått till ett bra samarbete som kan utvecklas.
– Det är inte helt lätt att komma åt tjuvfiskarna ute på sjön. De måste tas på bar gärning.
Därför har man ökat samarbetet med Skatteverket.
– När vi får in tips kan vi skicka dem vidare dit och de kan kontrollera misstänkta personer i efterhand. Har någon haft tio kronor på kontot och sedan plötsligt har 280 000 så är det märkligt.
Till nästa års fångstsäsong taggas insatserna upp ytterligare ett snäpp.
– Vi har köpt in en undervattensdrönare som ska kunna hitta utlagda burar. Fram till nu har vi fått dragga där vi trott att burar legat och det är ganska besvärligt, säger Bergström.
Jani Hakala är Motalapolisens representant i projektet.
– Vi har varit ute uniformerade på sjön ganska mycket, på oregelbundna tider. Tjuvfiskarna ska inte veta när vi är där, säger han och berättar att man vid två tillfällen tagit tjuvfiskare på bar gärning.
– Men synligheten är det primära, i avskräckande syfte.
Under de helger då allmänheten får fiska kräftor har polisen tillsammans med länsstyrelsen satsat extra.
– Det finns ju fler redskap för tjuvfiskarna att gå på då.
Förutom insatserna på sjön har polisen bland annat kontrollerat annonser på Blocket för att se säljare och uppköpare.
– Vi har fört uppgifterna vidare till Skatteverket som kan se om uppköparna har en legitim firma eller inte, säger Jani Hakala som menar att tjuvfisket totalt omsätter miljoner kronor.
– Hur många är inte lätt att säga.
I slutet av januari ska länsstyrelserna runt Vättern, polisen och Skatteverket ha en träff för att utvärdera projektets första år och diskutera hur man ska gå vidare.