De kan inte enas om hyrorna i Motala

Årets hyresförhandlingar har landat i en tvist då Bostadsstiftelsen Platen och Hyresgästföreningen inte kan komma överens. Nu har Platen vänt sig till Hyresmarknadskommittén.

Lars Åke Landén, vd Bostadsstiftelsen Platen, berättar att man inte kommit överens om 2024 års hyror ännu.

Lars Åke Landén, vd Bostadsstiftelsen Platen, berättar att man inte kommit överens om 2024 års hyror ännu.

Foto: Hasse Holmberg TT/MVT arkiv

Motala/Vadstena2024-01-10 10:08

Hyresgästföreningens ordförande i Motala och Vadstena, Birgitta Wirén, berättade innan jul att Platens första bud låg på över tio procent. Att de senare sänkte något, men att det inte var tillräckligt för att parterna skulle kunna komma överens.

– Vi har jämkat åt båda håll men fortfarande inte jämkat ihop oss, säger Wirén.

Nu står det klart att man inte kan lösa förhandlingen på egen hand utan behöver ta hjälp av Hyresmarknadskommittén (HMK). Det är inte så vanligt, enligt Birgitta Wirén.

– För det mesta brukar man komma överens, men i år är det inte så och vi måste jobba för hyresgästerna, säger hon.

HMK:s uppdrag är att hantera tvister mellan Sveriges Allmännyttas och Hyresgästföreningens parter.

Platens vd Lars-Åke Landén konstaterar också att förhandlingsarbetet dragit ut på tiden men att det inte finns några "hard feelings" mellan dem och Hyresgästföreningen.

– Vi träffades före jul och sedan konstaterade vi att vi kommer inte närmare varandra, säger han.

I och med att processen tar tid har Platens kunder i januari fått beskedet att deras hyror är preliminära, enligt Landén.

– Men vi vill inte tappa tid med hänsyn till hyresgästerna och då sa vi gemensamt både Hyresgästföreningen och vi att vi lämnar in det till HMK och sedan ses vi efter helgerna och där står vi just nu. Vi är i ett förhandlingsläge och det innebär att jag inte kommenterar vare sig var vi står eller hur det ser ut.

Inte heller i Vadstena är de nya hyrorna klara. Leif Samuelsson, vd på Vadstena Fastighets AB (VFAB), medger att även de behöver göra en kraftigare höjning mot tidigare år, på grund av högre omkostnader för bland annat el, vatten och underhåll. 

Blir det bökigare att förhandla under de här förhållandena?

– Ja det är klart det blir tuffare. Förra året pratade vi om tre, fyra procent och nu pratar vi om, kanske det dubbla i alla fall. Förutom att kostnaderna ökat har vi lite att ta igen från förra året, säger han.

Samuelsson förklarar att VFAB har ungefär samma utgångsläge som Platen just nu, men om Vadstenaföretaget också kommer att vända sig till HMK återstår att se. Han har ännu inte efter helgerna kommit i kontakt med aktuell förhandlare, något som bör ske först.

– Kommer vi inte överens är det det som gäller, säger Leif Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!