Att spara el är i fokus och att släcka i rum man inte vistas i är ett sådant tips, men allt sparande måste ske med förnuft. Det kan vara rent farligt att spara fel.
Varmvatten kostar pengar så att duscha kortare tid är ett standardtips för att spara el.
– Men sedan är det jätteviktigt att man inte håller på och skruvar ner temperaturen i varmvattenberedaren utan håller de rekommendationer som finns när det gäller temperaturer, säger klimat- och energirådgivaren Ann-Christin Nilsson-Cedermo.
Är temperaturen för låg kan legionellabakterier växa till.
– Det kan bli farligt. Legionella växer till mellan 20 och 45 grader. Det finns faktiskt folk som dött av det där. Det kan bli en fara om man börjar laborera med det, säger hon.
Bakterien kan ge upphov till legionärssjuka, en form av allvarlig lunginflammation, som kan vara dödlig. Folkhälsomyndighetens rekommendation är att temperaturen i varmvattenberedaren inte ska understiga 60 grader.
Sänkning av inomhustemperaturen och släcka ner delar av belysningen är andra tips, men även dessa ska göras med förnuft.
– Det där är ju en må bra-fråga också. Man ska givetvis ha belysning så man mår bra. Det måste vi ta med oss så att folk inte börjar må dåligt av det här, säger hon och fortsätter:
– Det är mörker som kommer nu och man behöver ändå lite ljus för att må bra, men man behöver kanske inte ha ljus i rum man inte är i.
Torktumlaren är en riktig elslukare och kan man torka på andra sätt är det en rejäl besparing. En utfällbar torkställning inne kan vara bra, men funkar inte för alla.
– I en del miljöer går det inte. Det avdunstar väldigt mycket fukt och i vissa miljöer kan man istället få problem då, säger hon.
Saker som påverkar är vilket ventilationssystem man har och hur man upplever att det blir.
– Upplever man att det blir väldigt fuktigt så kanske man inte mår bra av det.
Just nu är höjda elpriser inte det enda som påverkar ekonomin. Högre räntor, dyrare mat och dyrare drivmedel är annat som många också oroar sig för.
– Själva oron är en folkhälsofråga också. Man kanske oroar sig mycket och det är ju inte bra heller, säger hon.
Så även om vi alla behöver vara med och dra ner på energiförbrukningen så måste man lägga det hela på en nivå som gör att man inte mår dåligt. Man ska inte sitta i mörkret och frysa.
– Visst man kan sänka någon grad, ta på sig en tröja och ha varmare sockar. Det fick man ju göra förr så jag säger inte det.