Röjdykare från marinen ska ro genom Göta kanal

För att fira marinens 500-årsjubileum, genomför röjdykare från olika årskullar en fem dagar lång kanalrodd genom Göta kanal, och först ut är en kapprodd. "Vi ror tills ögonen blöder", säger en av röjdykarna.

Rodden går från Vadstena, med uppehåll i Motala, Bergs slussar, Hulta/Snöveltorp, Mem och Söderköping.

Rodden går från Vadstena, med uppehåll i Motala, Bergs slussar, Hulta/Snöveltorp, Mem och Söderköping.

Foto: Amanda Svanberg

Motala/Vadstena2022-06-03 19:00

På fredagseftermiddagen – närmare bestämt prick klockan ett, gick startskottet för marinens kanalrodd som utgick från vallgraven runt Vadstena slott. De som deltar är en blandning av både nuvarande och tidigare röjdykare i marinens röjdykardivisionen, vars uppgift är att röja undan sjöminor och andra undervattenshinder. Trots regn var det många förbipasserande som ställde sig vid vallgraven och hejade på när de två roddbåtarna med tio deltagare per båt, gled förbi. 

– Vi genomför den här rodden till minne av det som är vårt stora kraftprov under utbildningen, nämligen oljerodden då vi ror från Skredsvik i Gullmarsfjorden upp till norska gränsen. Den resan brukar ta sjutton timmar, säger Lars Gollvik som genomförde den resan för femtio år sedan. 

Kanalrodden som inleddes i Vadstena sker i olika etapper genom hela Göta kanal. Första hållplatsen är Motala hamn, en resa som tar strax under tre timmar att genomföra. 

– Vi börjar med en kapprodd och då ror vi tills ögonen blöder, säger Lars Golllvik och skrattar. 

Efter en natts vila fortsätter rodden vidare från Borenshult mot Bergs slussar. Rodden pågår fram till på tisdag när de når slutdestinationen Söderköping, där de ska delta i en minnesceremoni.

– Marinen firar 500 år och den här kanalrodden är en del av det.

Den här rodden låter tuff – är du förberedd?

– Jajamän, det här har jag sett framemot, säger Lars Gollvik. 

Trots en rejäl regnskur precis före start, började rodden med solsken och hejarop från förbipasserande.
Trots en rejäl regnskur precis före start, började rodden med solsken och hejarop från förbipasserande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!