Vi besöker djurbutikerna Arken Zoo i Motala och Morrhåret i Vadstena för att ta reda på vad man köper till sina husdjur till jul och vilka julklappstrender som gäller. Vi får även lite tänkvärda tips från Distriktsveterinärerna i Borensberg.
– Adventskalendrar är poppis innan jul, både färdiga och sådana man gör själv, säger Tobias Forsberg som jobbar på Arken Zoo i Motala. Det är också mycket vanligt att man köper julklappar och lite extra goda grejer till sina djur i jul.
– Många köper aktivitetsspel och godis, säger Marika Söreskog på Morrhåret i Vadstena. Många som skämmer bort sina djur.
Ann-Marie Nellfur är på julklappsjakt till sina hundar Zigge och Chaplin.
– I år har jag köpt en aktivitetsleksak som jag ska slå in i silkespapper så de lätt kan öppna dem själva. De har även haft julkalendrar flera år, men i år skippade vi det. Hundarna är alltid med på julafton.
Felicia Karlsson tycker också att det är en självklarhet med julklappar till sin hund Jonnsi.
– Jag ska köpa en leksak och ett paket med godis. Vi har också testat en krage och en mössa, men det var inte så populärt.
Det är inte bara en glädjefull högtid för våra husdjur, det finns även många risker, beskriver Tobias Forsberg och Marika Söreskog. Man bör vara lite försiktig just runt jul, då det är vanligt att djur blir sjuka av godsaker de får i sig.
– Julmaten är både salt och fet och kan vara skadlig för dem, säger Tobias. Det är en extra stor risk när exempelvis släkten kommer hem och tänker att de ska vara snälla mot hunden. En del slänger till djuren lite skinka och annat, det är inte bra.
Therese Wånger Stagerbrandt, klinikchef på Distriktsveterinärerna i Borensberg, beskriver några av de risker som husdjuren utsätts för under jul och nyår.
Finns det något som är extra farligt?
– För katter och hundar är det nog att få i sig choklad, russin eller lök. Vissa djur reagerar mer än andra och det är svårt att veta innan.
Chokladen är giftigare ju mörkare den är och symptom på chokladförgiftning visar sig mellan 4-24 timmar genom exempelvis kräkningar, inkontinens och ökad törst. Man behöver då genast ta kontakt med en veterinär och kan behöva uppsöka ett djursjukhus omgående.
Finns det något förutom mat som ska undvikas?
– Man bör vara försiktig med paketsnören, speciellt för katter. De kan fastna- och skära sönder deras magsäck och tarmar.
Finns det något man kan göra själv?
– Ja, att inte ha choklad och russin liggandes tillgängliga. Det är också bra att berätta för sina nära om vilka risker det finns.
Vad ska man tänka på till nyår?
– Att aldrig lämna en raketrädd hund själv. Det är viktigt med en lugn och trygg plats hemma, kanske med en radio eller TV. Man kan också tänka på att trötta ut djuret på kvällen så det sedan sover bättre genom tolvslaget.
Har du något råd till allmänheten under nyår?
– Många hundar är rädda för raketer, men det är ju inget nytt. Om man hade kunnat skjuta enbart en enda dag eller precis runt tolvslaget, så hade problemet inte varit så stort.
Therese Wånger Stagerbrandt på Distriktsveterinärerna och Marika Söreskog på Morrhåret delar med sig av några tips.
– Om en hund har blivit dålig i magen av exempelvis någon mat kan man koka ris och fisk i små portioner och ge den. Överkokt nötfärs går också bra, säger Therese.
– Det är bra att ha ett husapotek hemma, säger Marika. Veterinärmat för magen och bra burkmat, men om de får i sig lök eller choklad måste man ta kontakt med veterinär direkt.