Fyrfackstest i flerfamiljshus - trots osäker ekonomi

Nu utvidgas fyrfackssystemet även till flerfamiljshus på landsbygden. Men det blir bara på prov.

Nu är fyrfack även på gång till landsbygden, men bara på prov.

Nu är fyrfack även på gång till landsbygden, men bara på prov.

Foto: Lina Handberg

Motala/Vadstena2020-11-09 08:00

Fyrfackssystemet infördes våren 2018 och under en fyraårsperiod ska samtliga småhus i Motala och Vadstena få nya insamlingskärl. Inför införandet fanns politisk oenighet, bland annat därför att kommunerna valde att gå i bräschen vad gällde fastighetsnära insamling. Det saknades då lagstiftning som garanterade kommunerna ersättning för insamlingen, men beslutet motiverades bland annat med dess fördelar för miljön. Undersökningar har också visat att restavfallet minskat med 55 procent när man gjorde en mätning i Borenberg 2018.

Regelverket in fastighetsnära insamling har fortfarande inte kommit på plats, men i Motala och Vadstena vill man nu ändå gå vidare med systemet. I en testomgång under ett års tid erbjuds ägarna till flerfamiljshus på landsbygden att byta ut sina kärl mot fyrfack, eller liknande.

– Eftersom det blir på prov så kommer man att ha kvar samma taxa som i dag. Det här blir frivilligt för de som vill, säger Fredrik Feldt, teknisk chef.

Från kommunens sida ser man flera tänkbara fördelar med fyrfack i flerfamiljshus. Förutom miljöaspekten handlar det också om besparingar genom att avfallsenheten inte behöver åka ut på landsbygden med två sopbilar.

– I dag behöver vi åka ut med en bil för att hämta fyrfack i småhus och en bil för att hämta avfallet i flerfamiljshus, säger Fredrik Feldt.

Hur många hushåll som kan beröras är inte klart än, liksom om det ska gälla hela landsbygden eller vissa områden. Det blir en fråga för tjänstemännen att avgöra.

Om det ger goda resultat, kommer ni då att införa fyrfackssystemet även för flerfamiljshus?

– Det är svårt att säga. Frågan hänger lite i luften. Nu har man ju också på nationellt håll skjutit på avgörandet om ersättning till kommunerna för den här insamlingen som vi gör. Där kommer besked först om två år. Jag har svårt att se i dag att vi tjänstemän eller politikerna skulle föreslå att gå vidare med det här när man inte vet hur det blir, säger Fredrik Feldt.

Innan frågan om ersättningen är löst kommer man sannolikt inte heller att införa fyrfack för fritidshus, en annan liknande fråga som varit uppe.

– Vi vill ju få ersättning för det jobb som vi gör, säger Fredrik Feldt.

Så det kan bli så att flerfamiljshusen efter ett år får tillbaka dagens system?

– Vi får utvärdera och se hur det här testet har fungerat och vilka andra fördelar som det gett, säger Fredrik Feldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!