Under kommunfullmäktige i mitten av december 2016 togs ett omdiskuterat beslut angående avfallshantering. Trots oppositionens protester klubbades en taxa för fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar. I praktiken innebär det att Motala kommun tar ansvar för insamlingen av förpackningar av glas, plast, metall och papper.
För de kommuner som själva tar ansvar för insamling finns det två alternativ: optisk sortering eller fyrfackskärl. Ett system med fyrfackskärl innebär att alla hushåll får nya soptunnor där avfall kan sorteras direkt i olika fack. Optisk sortering innebär en vidareutveckling av de gröna påsar som idag används för matavfall.
Mannen bakom just den gröna påsen, Stefan Holmertz, har länge levt och arbetat inom länet. Han är VD för Optibag, ett företag vars affärsidé grundar sig i enkel källsortering av avfall.
– Men när Motala och Vadstena kommun bestämde sig för att anamma fastighetsnära insamling så valdes ny teknik bort. När man inte lyckas etablera sig på hemmaplan känns det lite konstigt, menar Stefan Holmertz.
Initiativet till fastighetsnära insamling är positivt i sig, fortsätter han.
– Samtidigt så tar kommunerna på sig ett extra ansvar de inte är tvungna till enligt lag. Därför anser jag att politikerna har en skyldighet att välja det billigaste systemet, något jag inte anser att de har gjort.
Sommaren 2016 beslutade avfallsnämnden att fyrfackskärl skulle användas. Beslutet föregicks av en utredning, men Stefan anser att denna är undermålig. När han gjorde en egen beräkning av kostnader blev siffrorna helt annorlunda. Vid investering skulle ett optiskt system bli 30 miljoner kronor billigare än alternativet. Driftkostnaden visade sig också bli lägre vid optisk sortering, med 9 miljoner kronor/år kontra 13 miljoner/år.
– Man jämför investeringskostnader som att man skall göra nyinvesteringar i båda systemen, men vid optisk sortering används befintliga kärl och bilar. Köp och drift av egen anläggning har inte heller utretts.
Vidare påstår Holmertz att de bilar som fyrfackskärlen kräver inte fungerar på småvägar.
– Det är omöjligt att komma in med de stora nya bilarna i exempelvis Vadstena innerstad, vilket gör att alla inte kan välja fyrfackskärl. Detta innebär ytterligare kostnader då man måste ha dubbla insamlingssystem.