De vet hur det är att vara brandman på jobbet

Den första september uppmärksammas alla deltidsbrandmän lite extra genom att visa upp deras arbete och samhällsfunktion i sin vardag.

Roine Lundborg, Björn Johansson och Rolf Sjögren har valt att på sin fritid ställa upp som brandman när det krävs.

Roine Lundborg, Björn Johansson och Rolf Sjögren har valt att på sin fritid ställa upp som brandman när det krävs.

Foto: Sofia Axelsson

Motala/Vadstena2020-08-30 10:00

Det är räddningstjänstens riksorganisation för beredskapsfrågor, RRB, som uppmärksammar brandman på jobbet-dagen den första september. Det hela går ut på att belysa deltidsbrandmännens arbete genom att de ska bära något från sitt jobb som brandman i sin vardag. Det kan vara allt från en tröja till hjälm eller jacka.

Att vara deltidsbrandman är både givande och spännande, i alla fall om du frågar Roine Lundborg, Björn Johansson och Rolf Sjögren som tillsammans har 17 års erfarenhet inom kåren.

– Det var en barndomsdröm för min del. Sedan har det varit som en hobby som har blivit ett jobb, säger Björn.

– Man har ett intresse att vara med och hjälpa till, någon gång ska man ju göra lite samhällsnytta, fortsätter Rolf.

Även om de har många års erfarenhet så berättar de att man alltid lär sig något nytt.

– Inget larm är det andra likt, säger Roine.

Alla tre har Teknova i Vadstena som arbetsgivare, vilket är ett av företagen i Motala- Vadstenaområdet som tillåter att deltidsbrandmännen åker iväg på larm under arbetstid.

– Det känns bra att ha anställda som har ett samhällsengagemang. Det är även en fördel då man har experter inom D-HLR och hur man förebygger bränder på arbetsplatsen, säger Marcus Laurent,  företagets vd och produktionschef.

Räddningstjänsten Motala-Vadstena har totalt 54 deltidsbrandmän anslutna till sig och de är beredda att rycka ut från brandstationerna i Tjällmo, Borensberg och Vadstena. Stationerna har olika uppdelningar när det gäller jourarbetet men totalt är det alltid 15 deltidsbrandmän i tjänst. 

– Vi måste vara på plats på brandstationen inom fem minuter när larmet går under de 168 timmarna vi har jour, säger Björn.

– Oavsett om det är jul, midsommar eller semester. Det är bara att ge sig iväg. Ska jag vara ärlig så är man knappt vaken när man drar iväg om larmet går på natten, skrattar Roine.

På ett år har Vadstenas deltidsbrandmän omkring 160 larm. 40 av dem är sjukvårdslarm som berör bland annat hjärtstopp och blödning.

Varför behövs deltidsbrandmän?

– Om vi exempelvis ser på sjukvårdslarmen så har vi ganska lång tid innan ambulansen kommer hit till Vadstena. Till 99% är vi på plats först, säger Björn.

Han påpekar även att en deltidsbrandkår som finns nära till hands kan vara avgörande för händelseförloppet av en brand. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!