Arbetsförmedlingens uppmaning: Bli kock

Det är kockbrist i hela landet och Motala och Vadstena är inget undantag. Nu vill arbetsförmedlingen att fler utbildar sig till yrket.

Per Engdahl är sektionschef på arbetsförmedlingen i Motala och Vadstena. Han berättar att behovet av kockar både inom privat och kommunalsektor är väldigt stort just nu.

Per Engdahl är sektionschef på arbetsförmedlingen i Motala och Vadstena. Han berättar att behovet av kockar både inom privat och kommunalsektor är väldigt stort just nu.

Foto: Andreas Ekström

Motala/Vadstena2021-11-17 20:00

– Behovet är högt just nu, säger Per Engdahl, sektionschef på arbetsförmedlingen i Motala och Vadstena. 

Redan för ett par år sedan rådde det brist på personal inom restaurang- och måltidsbranschen. 2020 kom coronapandemin och läget blev ännu sämre i branschen och personal tvingades att gå hem. 

Nu när restriktionerna är så gott som borta börjar restaurangbranschen att vakna till liv så även i västra Östergötland. Men de erfarna kockarna som blev arbetslösa under pandemin har hittat andra jobb och bristen på personal ska vara enorm, enligt arbetsförmedlingen.

– Under pandemin har många kockar och serveringspersonal valt att pröva ny branscher. Vi ser att vi tappat väldigt mycket erfarenhet. Samtidigt fylls det inte på underifrån med nyutbildad personal. Behovet är väldigt stort just nu och till sommaren kommer det bli ännu större.

Det är framförallt under sommarhalvåret som kockbristen märks av som allra mest – i synnerhet i Vadstena. Per Engdahl tror att inför sommaren 2022 kommer behovet av utbildade kockar att vara skriande. 

– Det är nu man ska utbilda sig om man vill ha jobb till nästa sommar, säger sektionschefen som också har ansvar för arbetsmarknadsutbildningar. 

Det är inte bara brist på kockar i restaurangbranschen, även på de kommunala måltidsenheterna saknas det folk. 

– Jag förstår om inte alla vill jobba som kock i ett restaurangkök med de obekväma tiderna. Men det finns arbete dagtid också. De kommunala måtidsenheterna skriker efter folk och hade kunnat anställa flera kockar. 

Sektionschefen säger också att det finns för lite utbildad serveringspersonal och då helst personal som klarar av att arbeta på lite bättre restauranger och hotell där besöket är en helhetsupplevelse. 

– Vi ser att de lite enklare restaurangerna klarar sig, att arbeta som servitris är ofta ett förstajobb efter gymnasiet och en ingång på arbetsmarknaden. Däremot finns det ett stort behov av utbildad serveringspersonal. 

För att komma tillrätta med bristen av personal behöver hela branschen tillsammans med arbetsförmedlingen och kommuner ta ett helhetsgrepp, det menar Per Engdahl.

– Vi måste arbeta med en ökad attraktivitet i branschen. Sedan måste man nog också tänka om och se att man kanske arbetar som kock på restaurang ett par år för att därefter arbeta på exempelvis en måltidsenhet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!