Det rullar allt fler A-traktorer, mopedbilar och epa-traktorer på vägarna i Motala och Vadstena kommun. I dag finns här över 230 registrerade fyrhjuliga mopedklassade fordon som får framföras av dem som ännu inte fyllt 18. Det visar en sammanställning från Transportstyrelsen. Majoriteten av fordonen är A-traktorer.
Hjalmar Tiljö, Kerstin Tilljö, Adam Ljungberg, Maja Ljungberg, bor ute på landet, utanför Fornåsa och kör varsin bil som i dag är omgjord till A-traktor. För ungdomarna som studerar på gymnasiet och inne på Hällaskolan i Borensberg är traktorerna viktiga bland annat för att de ska ta sig till skolan.
– När vi började högstadiet la de ner bussen här ute och skulle man någon annanstans än till skolan var det att lösa det på eget sätt. Då var ju A-traktorn bäst, särskilt på vintern, säger Hjalmar Tiljö, som i dag är 17 år och studerar på Vretagymnasiet.
– Jag tog AM-kort för att jag ska kunna ta mig någonstans. Vi bor ute på landet och det finns inga bussar i närheten. Busshållplatsen, där bussen som tar mig till gymnasiet går ifrån, ligger en mil bort, säger Maja Ljungberg.
Runt om i kommunerna finns flera olika platser där den epa- och A-traktorungdomarna hänger.. Östenssons parkering i Vadstena, Maxiparkeringen i Motala och Frendomacken i Borensberg är några sådana samlingspunkter.
Just Frendomacken är det ställe där gänget brukar träffa sina kompisar för att hänga och spela musik. Och musiken är något som upprört en del av dem som bor i närheten. I en Facebookgrupp har flera av de boende skrivit att volymen är för hög och att ungdomarna stör.
Hjalmar Tilljö berättar att han och hans kompisar tycker att det finns en vi mot dem-mentalitet mellan de vuxna och ungdomarna själva.
Vad kan ni göra för att överbrygga den här mentaliteten ?
– Är man vid macken en lördagkväll behöver man inte spela hög musik och ska man sladda behöver man ju inte göra det i byn. Men om en gör det, då är alla som kör A-traktor likadana. Det måste man komma bort från, säger han och fortsätter:
– Jag tror faktiskt att vi behöver prata mer om varför vi kör traktor också, förklara att vi behöver ha en för att ta oss någonstans.
Ungdomarna upplever inte bara att det är en dålig ton från vuxna i allmänhet. Både Hjalmar och Adam berättar att det har stoppats av polisen flera gånger när de varit ute och kört, något som inte drabbat tjejerna i gruppen trots att de också kör bil.
– Polisen var vid skolan och jag tror det stod fem epor där då. De tre killarna tog de men mig och sen en tjej till tittade de inte ens åt, säger Kerstin Tilljö.
Gänget riktar skarp kritik mot polisen och tycker att polisen stoppar ungdomar i onödan och de så kallade flygande besiktningarna tar för lång tid. Samtidigt har media rapporterat om olika fall i hela Sverige där många av de omgjorda bilarna kört för snabbt. Exempelvis i Kronobergs län var alla fordon som polisen kontrollerade under 2021 manipulerade, något som SVT rapporterat om.
Är det inte rimligt att polisen stoppar er med tanke på att många bilar som går för fort?
– Jo, det är klart men jag tycker inte att det ska ta 45 minuter för tre poliser att gå igenom bilen. Jag har en varvtalsregulator, det är jätteenkelt att kolla. Istället för att stanna mig så länge hade de ju bara kunnat provköra bilen, säger Hjalmar Tilljö.