I fjol lyckades hon samla ihop drygt 13 000 kronor via Facebook. Det tillsammans med sponsorpresenter ledde till att 52 Motalabor fick julklappar, flera familjer julmat och Ria kunde tilldelas 40 hygienpaket. Att själv få åka runt och lämna ut gåvorna, säger Therese, blev en omtumlande känsla. Inte minst insikten att det finns människor i samhället som värdesätter sådant som för de flesta andra är självklart.
– Jag blev gråtfärdig. Jag tänker inte ens på att jag köper tandborste och tandkräm och här var det mångas hösta önskan, säger hon.
Fjolårets insamling riktade sig till alla åldersgrupper. Så blir det även i år och Therese kan redan nu se att det finns ett ännu större behov.
– Jag gissar att minst dubbelt så många behöver hjälp.
I våras tilldelades hon ett pris, Eriksstipendiet, på 5 000 kronor som nu kommer till användning. I år har också samarbetet med kyrkor, skolor och fritidsgårdar utökats. Therese för även en dialog med socialkontoret.
Via hemsidan, julanglar.se, kan Motalabor i år på egen hand ansöka om en julklapp eller julpåse. Här kan även företag och privatpersoner hjälpa till att bidra till insamlingen som Therese arbetar med helt på ideell basis. För trots ett heltidsjobb som personlig assistent, extraarbete inom hemtjänst och på fritids, säger hon att det finns tid över.
– Jag tränar inte, jag är inte bra på att måla eller sjunga. Människor är min hobby och jag älskar att vara med äldre och barn. Sedan har jag har alltid varit ideellt engagerad. För mig är det här ingen uppoffring.
Nu väntar en intensiv period när alla ansökningar ska sammanställas och presenter börja inhandlas. Therese medger att hon funderar mycket på insamlingen.
– Att jag inte ska räcka till för alla är min största oro.
Men hennes vilja och driv att hjälpa andra stannar inte vid den fjärde advent. Att vara ungdom i dag, säger hon, är tufft och det är lätt att bli utsatt om det finns ekonomiska svårigheter inom familjen. Därför skulle hon vilja kunna hjälpa till ytterligare och funderar på fler insamlingar. Ett mål inför våren och sommaren är att försöka supporta ungdomar som inte har råd att följa med på en arrangerad skolresa, eller delta i en av kommunen anordnad sommaraktivitet.
– Problemen slutar inte för att julen är över, säger Therese Lundqvist.