Svidande kritik från kommunens revisorer

Motala växer och det behövs nya skolor, äldreboenden och bostadsområden. Men nu får den politiska ledningen skarp revisionskritik om hur de stora investeringarna hanteras.

Drottningplan tas upp som ett exempel på hur investeringsprocessen inte fungerat i praktiken.

Drottningplan tas upp som ett exempel på hur investeringsprocessen inte fungerat i praktiken.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-08-11 18:00

Kommunens revisorer har tittat på hur man sköter investeringar som nya äldreboenden, upprustning av lokaler och vägprojekt. Och man har funnit flera brister.

En fråga som uppmärksammas är att kommunen verkar ha nått ett kapacitetstak. Hur många förslag som än sätts upp på listan över investeringar som ska göras ett visst år så mäktar verksamheterna inte med att genomföra dem. Som revisorerna ser det handlar det om att antingen prioritera hårdare vilka projekt som faktiskt ska göras eller att tillföra resurser så att satsningarna blir av.

– Rapporten slår delvis in öppna dörrar. Det här är sådant som vi är medvetna om och vi har vidtagit åtgärder, säger kommunalråd Camilla Egberth (S).

Hon menar dock att det finns andra lösningar än de som revisionen pekat på. Bland annat anser hon att politikerna måste bli tydligare med vad man vill att kommunens egen personal ska hantera och vad man kan lägga ut på entreprenad.

– Sedan måste vi också inse att vi är en tillväxtkommun som har stora behov. Tidigare har nämnderna mest gjort en önskelista vad de vill göra och när de fått pengarna så har de börjat planera. De har inte gjort någon bedömning om vad som är möjligt att göra. Därför har vi beslutat att kommunstyrelsen ska säga ja innan man får börja med ett projekt. När vi beslutar om en investering måste det först finnas underlag, säger Camilla Egberth.

Kritiken handlar också om otydlig rollfördelning och brister i ansvarstagande. Det är helt enkelt oklart vilken nämnd eller tjänsteman som är ansvarig för vissa projekt och det har saknats just underlag innan arbetet dragits igång. Ombyggnationen av Drottningplan är ett sådant exempel där det kan ha blivit fördyrningar på upp emot tio miljoner kronor, delvis på grund av detta.

– Där har funnits en otydlighet, ja. Där borde ha funnits ett tydligt mandat och en tydlig ansvarsfördelning, medger kommunalrådet.

LÄS MER: "Vi litade ju på att det gått rätt till"

Något som hon själv reagerat på i rapporten är att tjänstemännen uppger att de inte hinner med att följa upp projekten och att det inte upplevs prioriterat.

– Det är bekymmersamt och det behöver förändras. Jag känner inte till att vi från politiskt håll inte skulle prioritera information om projekt inte blir som det var tänkt eller att man inte håller budget. Sådant får inte falla på grund av tidsbrist, säger Camilla Egberth.

LÄS MER: Oppositionen upprörd: "Varit för slappa"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!