Största renoveringarna i kanalens historia

Göta kanal står vintern 2018/19 inför sina största underhållsprojekt på 200 år.

16 oktober 2018 06:00

Detta sker inom ramen för renoveringsprogrammet Göta kanal 2.0. Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag, berättar att man har genomfört, projekterat och startat 88 projekt. Den sammanlagda summan för detta uppgår till nästan 400 miljoner kronor.

– Så det är ett enormt tryck i det här, vilket är nödvändigt, för det behöver göras, säger han.

Ett av de större projekten är i Norsholm. Ena sidan gjordes för två år sedan och nu åtgärdas andra sidan, under bron över E4 och mot Söderköpingshållet.

– Där kommer vi att påla för att få ut arbetsmaskiner. Sedan gör vi strandskoningen och då lägger vi ut nästan 3 000 småstockar eller nålar. Så det är ett ganska stort jobb vi gör där. Det är det största jobbet vi gör tillsammans med Tegelbruket Mem i Söderköping, säger Roger Altsäter.

– Kajen i Forsvik ska också helrenoveras. Sedan har vi strandskoningsprojekt från Borensberg hela vägen mot Ljungsbro i olika etapper.

AB Göta kanalbolag har även startat ett projekt ihop med Motala kommun som gäller en förprojektering på kajen vid Verkstan i Motala.

– Vi vill få det på plats och vi förprojekterar ihop med Motala kommun. Vi tittar då på hur kommunen ska göra bakåt mot Verkstan och var vi ska koppla på vår kajdel. Ambitionen är att detta ska ske denna vinter, så gör vi jobbet nästa vinter, från vår horisont. Vi ska nu titta på det här, hur vi länkar ihop det och gör ett rationellt jobb ihop, säger Roger Altsäter.

Hur har kanalsäsongen varit?

– Den har varit jättebra. Vi har fått tre procent plus på båtstatistiken. Det är tredje året i rad som vi ökar. Det är vi jätteglada för.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Törnström