Storebror ser mig – eller?

Teknikens inovation förbluffar, men att den är så smart kan också göra en lite skrämd, menar MVT:s chefredaktör Mats Bengtsson.

13 oktober 2018 10:30

Sätter mig i bilen. Dags att åka hem. Det blinkar till i telefonen, en pushnotis: ”20 minuter till hem - trafiken är lugn”.

De första gångerna blev jag förbluffad. Inte över att telefonen visste att det var lugn trafik på vägen mellan Motala och Vadstena, för det är den 99 procent av gångerna, men att den uppenbarligen hade koll på att jag skulle åka hem. Det handlar förstås om GPS-teknik, och att jag sätter mig i bilen strax efter klockan 16 fem dagar i veckan har uppenbarligen även min iPhone förstått. Det stannar dock inte där. Om jag åker ut till Bråstorp och handlar, vilket inte sker med någon regelbundenhet, så blinkar det till på samma sätt i telefonen när jag lämnar parkeringen, ”20 minuter till hem”. Någon där uppe vakar över mig...

Det är förmodligen meningen att man ska bli imponerad över tekniken, men själv blir jag lite skrämd. Övervakningssamhället i George Orwells klassiska roman ”1984” kan inte mäta sig med hur vi har det idag, fast det är inte ”Storebror ser dig” utan ”Storföretagen ser dig”. Google och Facebook samlar in data (uppgifter) om oss alla och har sannolikt mer koll på oss än vad vi kan (eller vill) föreställa oss. Det är så lätt att förblindas av tekniken, av alla de fantastiska funktionerna på våra mobiltelefoner. Och visst är det ”makalösa manicker” vi bär runt på, proppade med både nytta och nöje, smått beroendeframkallande.

Jag såg filmen ”The Circle” häromdagen. Inget mästerverk precis, men ändå en ganska träffande och tankeväckande thriller. Huvudpersonen jobbar på ett internetföretag som får allt större makt och inflytande över människor. Snart börjar de också styra den politiska utvecklingen, med hjälp av den kraft som finns på nätet. De verkar för större öppenhet, vilket kan låta ädelt, men snart liknar det mer förföljelse. Vi är inte riktigt där än, men tyvärr finns det inslag i "The Circle" som inte känns särskilt avlägsna.

Men man ska kanske inte oroa sig över den tekniska utvecklingen, utan hoppas att Kjell Höglund hade rätt i sin låt från 80-talet: "Maskinerna är våra vänner, utan dom inget paradis".

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!