Sparförslag väckte starka reaktioner

Tjänstemännen flaggar för att sparförslagen om avgiftsbelagd gymnasielunch och kall mat till äldre kunde väcka reaktioner. De hade rätt. På sociala medier strömmade röster in.

2 augusti 2019 07:00

Tekniska servicenämnden ska spara fem miljoner kronor i år och står inför ytterligare besparingar framöver. Som en del i arbetet med det ska tjänstemännen utreda ett antal förslag som ska presenteras för politikerna i höst. Bland förslagen finns bland annat att ta bort frukosten på fritids och att avgiftsbelägga gymnasielunchen. I handlingarna där åtgärdsförslagen tas upp gör tjänstemännen också bedömningen att om de skulle bli verklighet så kan det väcka reaktioner från allmänheten.

Så blev det också. När nyheten publicerades på MVT:s facebooksida strömmade kommentarerna in. Under första dygnet kom ungefär 180 kommentarer och det har därefter fortsatt att diskuteras. Reaktionerna är starka på förslagen. "Inte klokt spara på det som verkligens behövs mer resurser till", skriver en person och en ifrågasätter förslaget om kylda kvällsmål till äldre med inlägget "Måste va ett skämt!! Våra gamla behöver ordentlig mat. Skäms att ens fundera på det."

Andra ifrågasätter varför det behöver sparas. Även politikerna själva har deltagit i debatten. Mats Johannesson (MP) sitter själv i nämnden och skriver i ett inlägg att han ska "göra mitt bästa för att stå emot dessa dåliga förslag". Responens från andra partier, exempelvis liberalernas Kjell Fransson, är då hur Mats Johannesson själv tänker lösa de besparingar som måste göras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa