Snart sker första begravningen i skogen

På Motala Griftegård står kreativiteten högt och man utvecklar ständigt sitt koncept bland annat genom studieresor för att få nya intryck.

17 maj 2019 17:00

Ett helt nytt koncept är en Asklund, den nionde i ordningen. Man bygger även på en tionde, som i sig också blir en nyhet. Griftegårdschef Daniel Kullman berättar vad som är unikt med den nionde Asklunden:

– Den är inne i skogen. En skogsasklund, utan fina blommor och perenna växter. Den ska bli väldigt "skogig". En skogsstig där naturstenar ligger utplacerade. Vi började arbeta på detta i höstas och den blev klar för några veckor sedan. Den första gravsättningen där blir inom kort.

Vad är tanken med en skogsasklund?

– Det har funnits en önskan från människor som älskar skogen, att också bli begravd där. Det gäller att vara tydlig med att barr och kottar kommer att finnas där, man kommer att hamna i just skogen, säger griftegårdschefen och menar att det kommer att vara en helt annan miljö än den ansade och välputsade. Ett nytt alternativ för den som så önskar, även om alla andra alternativ naturligtvis kommer att finnas kvar som en valmöjlighet.

Daniel Kullman berättar vidare att man nu står inför Griftegårdens dag, lördagen den 25 maj. Det som är nytt för detta år är att man gör en vandring där besökarna tas runt till kända Motalaprofilers gravar och får då berättelser runt de som ligger begravda där. Hjälp med transport runt Griftegården finns det också möjlighet till vid vandringen. Daniel Kullman har gjort en lista på mer eller ännu mer kända Motalabor som ligger begravda på Griftegården. Ett namn som står ut lite mer är den så kallade Motalakungen, eller John Andersson som han egentligen hette enligt en slagning på nätet.

Janne Axén och Fredrik Svensson är anställda på Griftegården och har anlagt den senaste skogsasklunden.

– Vi var i Uppsala förra året på studieresa och där hade de byggt en asklund i skogen, berättar Janne om var inspirationen kommer ifrån.

– Allt vi gör här uppe är egna idéer. Vi har fria händer av Daniel, så det är jättebra. Gör vad ni vill, säger han.

– Bara ni gör det bra, replikerar Daniel Kullman med ett skratt.

Under arbete är också Asklund nummer tio. Där kommer en gärdsgård, flera vattenfall och en damm att vara bärande inslag i miljön. Gravstenarna kommer att vara av ekstolpar, 20x20 cm med en namnskylt på. Asklunden kommer att stå färdig sommaren 2020. Skaparna bakom bygget är Janne Axén och Fredrik Svensson och allt är konstruerat utan någon helst ritning.

– Nej, det är skapat i mitt huvud, säger Janne.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Törnström

Ämnen du kan följa