Slogs mot sin sjukdom i Stockholm

18-åriga Motalatjejen Ada Weber Viskari kämpar vidare mot sin kroniska sjukdom ME/CFS. Och tillsammans med mamma Jenny Weber slåss hon också för andra sjuka. Under söndagen talade båda på Sergels torg i Stockholm och i morgon ses de hos Malou von Sivers i TV4.

12 maj 2019 21:00

Vi talar med Jenny Weber under lördagsförmiddagen. Dottern Ada ligger och sover för att samla krafter inför allt som väntar i Stockholm. Manifestation tillsammans med andra ME/CFS-drabbade och tv-intervjun sammanfaller även med ett besök på en privatklinik som Ada fått tillgång till via Stockholms läns landsting.

– Det var lite tursamt att allt kan ske samtidigt och att Ada nu också mår lite bättre efter ett fruktansvärt år, där hon till stor del varit hänvisad till rullstol på grund av smärtor i fötterna, vilket i sin tur försvagade hennes muskler. Hon fick avbryta sitt första år på gymnasiet, men har nu kunnat börja om igen. Så tidigare hade en Stockholms-tripp inte varit att tänka på, säger Jenny Weber.

ME/CFE är en ovanlig neurologisk sjukdom med omfattande symptom – en allmän sjukdomskänsla, smärta i leder och svaghet i muskler, huvudvärk, koncentrationssvårigheter hör till de vanliga. Därtill lider den sjuke av kroniskt trötthetssymptom. 0,4 procent i Sverige brukar drabbas.

Manifestationen på Sergels torg ingick i den världsomfattande aktionen "Millions missing" för mer pengar till forskning kring sjukdomen.

– Det är många som inte orkar göra sin röst hörd och det har varit ett väldigt famlande kring vilken hjälp som kan erbjudas. Men via kliniken i Stockholm får Ada nu i alla fall hjälp med att planera sin tid och den vila hon behöver, sägerJenny Weber som själv engagerat sig i Östergötlands patientförening.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa