Skakade över svårsläckta bränderna

"Jag tror att de flesta av oss är lite skakade över de svårsläckta skogsbränderna norr om Motala", skriver Mats Bengtsson i sin lördagskrönika.

27 april 2019 13:00

Det var knappt ens vår, kändes det som, så kom sommaren på en gång. Det har varit ett par märkliga väderveckor. Och som alltid känns det smått komiskt när man går ut på staden den här tiden och ser någon i shorts och linne, någon annan i jeans och fodrad jacka. Inte så konstigt kanske, med tanke på att temperaturskillnaden vissa dagar har varit 15 grader från morgon till eftermiddag.

Samtidigt som vi fått njuta av sol och värme så känns det som inte länge sedan som torkan var det stora samtalsämnet, med vattenbrist och skogsbränder under den förra – rekordvarma – sommaren. Nu pratas det torka igen. Det är nog många av oss som börjar frukta att vi även i år ska få uppleva ett grillförbud, andra kanske är bekymrade över att gräsmattan på villatomten ska vara brun istället för grön redan i juni.

Det är förstås så kallade I-landsproblem, för det finns ju faktiskt betydligt värre bekymmer. Jag tror att de flesta av oss är lite skakade över de svårsläckta skogsbränderna norr om Motala. Vi har så mycket resurser och så mycket teknik, men ändå är det så oerhört svårt att hanetera en sådan här situation, för än så länge kan vi ju inte styra naturen. Det har emellertid, mitt i eländet, varit härligt att se det engagemang som märkts i och omkring de drabbade områdena, där mängder av privatpersoner och företag hjälpt till på olika sätt, vid sidan av de massiva insatserna från myndigheterna.

Det är lätt att känna viss oro. Det är bara april och det syns bara ett fåtal regndroppari väderprognoserna hittills. Inte heller har vi i våra trakter haft mycket snö under vintern, så man behöver inte vara expert för att förstå att det redan nu är ruskigt torrt i markerna. Det varnas redan för ovanligt lågt vattenstånd i flera sjöar och vattendrag . Säkerligen finns en del ängslighet ute bland lantbrukarna. Vi minns ju alla foderbristen förra året, hur djur fick avlivas, som en av följderna av den rekordvarma sommaren.

Vi svenskar har ju fått lära oss att man inte ska klaga på sol och värme, men nu tror jag faktiskt att alla vill ha regn. Sedan vore det ju inte fel med en fin sommar – när den väl kommer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Begtsson