SD stängs ute från Folkets hus

Folkets hus i Motala har nekat att hyra ut lokaler till en tvådagarskonferens för ett hundratal SD-politiker. "Vi har inte samma värdegrund", säger vd Jessica Björk.

28 februari 2019 06:00

– Vi är ett demokratiskt valt parti, men får inte verka under samma förutsättningar som andra partier, säger Sverigedemokraternas gruppledare i Motala, Johnny Karlberg.

Konferensen skulle äga rum i juni, ha fokus på SD:s kulturpolitik och samla medlemmar från hela landet.

Det skulle ordna sig med logi. Däremot kunde inte hotellet i fråga hålla konferenslokaler utan kontaktade då Folkets hus. Men där fattade vd Jessica Björk beslutet att inte hyra ut till SD.

2014 skärpte Folkets hus och parkers centralorganisation sin uppmaning till medlemsföreningarna att inte låta lokaler utnyttjas av rörelser som inte tar hänsyn till människors lika värde utan i stället framstår som rasistiska, odemokratiska och exkluderande. I ett anslutande uttalande angavs också SD som exempel på en oönskad hyresgäst.

I Motala Folkets hus uthyrningspolicy finns liknade formuleringar, dock utan att SD omnämns. Lokalt görs ändå tolkningen att SD-sammankomster inte kan accepteras i huset.

– Vi delar inte samma värdegrund. Vi tycker inte att de står upp för allas lika värde, säger Jessica Björk.

Samtidigt säger ni nej till intäkter?

– Ja, det gällde en tvådagarskonferens. Men en av dagarna är nu ändå fullbokad.

Bråk mellan SD och Folkets hus har förekommit i flera andra kommuner på senare år. Samtidigt har SD, som Johnny Karlberg påpekar, blivit en alltmer etablerad röst i debatten via valresultaten. Men det har inte påverkat Folkets hus generella inställning.

– Vi stöder oss på att SD:s principprogram från 2011 inte har ändrats. Där undviker man att tala om allas lika värde och vi har också reagerat efter uttalanden som gjorts, säger Folkets hus vd på riksplanet, Calle Nathanson.

Han hänvisar vidare till två juridiska konstateranden i fallet:

– Vi har låtit utreda och fått till svaren att vi utifrån vår värdegrund inte agerar diskriminerande och att vi faktiskt själva har rätt att bestämma över vår uthyrning.

Johnny Karlberg tycker att det tvärtom är Folkets hus som uppträder exkluderande – och på felaktiga grunder.

– En värdegrund som inte betyder något i praktiken. Och åsikterna om oss bygger på den vanliga missuppfattningen. Vi är inte emot invandrare som individer, vi är emot invandringspolitiken. Tröttsamt att det fortfarande ska behöva bli så här, säger han.

Enligt Johnny Karlberg kan partiet nu ändå genomföra kulturkonferensen som planerat i juni, fast på annan ort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa