SD planerar fälla Alliansens budget

SD tänker fälla Alliansens budget. Partiet fick inte igenom sin kravlista. Därför är man beredd att rösta så att S, V och MP:s förslag går igenom – men beskriver det hela som ett politiskt spel.

25 juli 2019 12:00

Alliansen har inte egen majoritet i fullmäktige och behöver stöd på olika sätt från andra partier för att få igenom sin politik. Den politiska situationen har under året orsakat debatt och från SD:s sida har man varit kritiska till att deras parti inte behandlas som vågmästare. Allt ställs nu på sin spets när SD deklarerar att de planerar att fälla Alliansens budgetförslag.

– Vi vill att vår röst ska ha betydelse, men varken Alliansen eller de rödgröna bryr sig. Nu tänker vi sätta ner foten. Vi har vägt för- och nackdelar och kommit fram till att vi tänker fälla Alliansens budget, säger Johnny Karlberg (SD).

När partierna lagt sina budgetar hade han en träff med kommunalråd Kåre Friberg (M) och framförde vilka krav SD ställer för att stötta Alliansens budget. Då handlade det bland annat om att partiet vill ha politiska poster för att få mer tid att sätta sin in i ärendena.

Men kravet gick inte igenom. Då återkom SD med en kravlista med fyra andra punkter. De ville då se ökat stöd till kvinnojouren, ändrade regler för förtur inom Platen, att det ställs språkkrav på personal som ska få en anställning inom omsorgen och att det görs en utredning om hur mycket som invandringen kostat Motala kommun.

– Vi fick tillbaka att de inte gillar kohandel och att det här inte var frågor som har med budgeten att göra. Då måste vi sätta ner foten. men jag vill vara tydlig med att det här inte betyder att vi tycker att S-budgeten är bättre. Det här är ett politiskt spel för att vi ska få inflytande, säger Johnny Karlberg.

S, V och MP har tidigare gjort klart att de inte vill föra någon dialog alls med SD. Johnny Karlberg är fundersam till hur SD:s besked därför tas emot av övriga oppositionen.

– Det kan ju bli så att S lägger ner sina röster och inte ens röstar på sin egen budget för att inte få igenom den med hjälp av oss. Det vore definitivt en seger för oss för det visar i så fall att det inte är någon mening att rösta på S för de vill inte få igenom sin politik, säger han.

I juni fick SD, S, V och MP igenom att rädda hälsocentret. Johnny Karlberg hoppas att det ändå ska innebära att övriga oppositionspartier nu ska våga fälla Alliansens förslag oftare.

Är ni beredda att gå längre än bara budgeten och fälla Alliansens styre helt?

– Skulle det bli nyval skulle jag jubla mest av alla, säger Johnny Karlberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa