Kommunen har just nu en omfattande dialog om en ny översiktsplan. Då passar Jan William som driver Motala båtvarv och som engagerat sig i många infrastrukturfrågor på att framföra sina tankar kring centrum. Och det är inga små förändringar som han föreslår.
– Man behöver titta från ett större perspektiv, men kan inte titta på saker isolerat och exempelvis ta torget för sig, säger han.
Den viktigaste frågan för Motalas utveckling är enligt honom att göra centrum attraktivt och att skapa en ordentlig entré dit, något som han anser saknas i dag. Det innebär att låta bilarna få utrymme i citykärnan, men samtidigt skapa bilfria delar.
– Jag tycker att man ska öppna en enkelriktad infart för biltrafik över PK-torget och få en lättnavigerad entré. Där kommer man direkt till Gallerians P-tak. Man borde också öppna nuvarande Urban Hjärnes väg vidare så att Storgatan leder hela vägen ner till Vättern. Det skulle öka intresset att bygga parkeringshus vid gamla busstorget, säger Jan William.
Backar vi tillbaka upp längs Storgatan menar han att tanken om att centrum ska vidgas upp mot Drottningplan är helt fel. Drottningplan blir centrumentré, men själva centrum borde istället växa mot vattnet.
– Det är logiskt om vi ska vara Östergötlands sjöstad, säger han.
Vidare tycker Jan William att bussgatan utanför Baltzarhuset borde öppnas för biltrafik. Däremot skulle hela Repslagaregatan bli bilfri från Drottningplan och ner till Vättern och samma sak med Prästgatan på andra sidan torget.
– Man kan inte göra centrum helt bilfritt, men man kan skapa en bilfri känsla, säger han.
Men Jan William har inte bara tankar om gator och vägar. Han har även börjat fundera kring kollektivtrafiken. När Lalandia kommer behövs bussar till Varamon och det har länge talats om linjer till Dynudden och Södra Freberga. Jan William menar dock att hela systemet behöver förändras. Hans idé bygger på att centrum inte är den enda noden där man byter bussar utan att linjerna går i cirklar som korsar varandra på olika platser i tätorten. Då slipper många ta vägen om centrum när de ska ta sig till stadsdelen intill deras egen.
– Om varannan tur dessutom går medurs och varannan moturs kan de som bor längs linjen alltid tajma sina resor så att de kan åka en kortare sträcka, säger Jan William.