– Tanken är att det ska bli ett återkommande event som många cykelentusiaster vill vara med i, säger tävlingsledare Bernt Johansson, som är känd för sitt OS-guld i Montréal år 1976.

Under tisdagskvällen nådde cyklisterna Motala, slutet på fjärde etappen. De hade då cyklat ända från Falun, det vill säga 32 mil på cirka 12 timmar. Men enligt Bernt Johansson är deltagarna ingen cykelelit, utan vältränade motionärer.

– Det är inget krav, men de cyklister som ställer upp bör ha cyklat Vätternrundan på runt nio timmar, säger Bernt Johansson.

Artikelbild

| Mål. Nu är fjärde etappen på sträckan Falun-Motala avklarad!

Runt 30 cyklister deltar i loppet och är indelade i fem olika lag. Sverigeloppet Haparanda-Ystad handlar om att cykla 188 mil på sju dagar. Loppet körs dock inte på trafikerade vägar, utan sträcker sig längs olika småvägar. Något som uppskattas av cyklisterna som är mellan 23-60 år.

Hur är det med dig Bernt, cyklar du fortfarande mycket?

– Ja, jag cyklar fortfarande jättemycket, men inte varje dag. "En dag då jag inte cyklar är ingen bra dag", brukar jag säga.

Hur ska man tänka, för att ta sig igenom den här sträckan på 188 mil?

Artikelbild

| Motala. Sverigeloppet Haparanda-Ystad handlar om att cykla 188 mil på sju dagar.

– Det handlar om mycket vilja. Att inte ge upp i första taget. Det finns en tillfredställelse i att klara av sådant som är jobbigt.

Hur ser könsfördelningen i loppet ut?

Artikelbild

| Sverigeloppet. Tävlingsledaren Bernt Johansson, som är känd för sitt OS-guld i Montréal år 1976.

– Det är bara killar som är med i år. Jag tror att tjejer kanske är mer försiktiga att anmäla sig, för de tror kanske att de inte skulle klara av det. Men vi välkomnar alla tjejer att vara med, för tjejer kan!

Psykologen Kristian Hallsten från Södra Sandby, är en av de första cyklisterna att nå Motala med sitt lag Avonova. Han har då cyklat i elva timmar.

Artikelbild

| Historia. De senaste Sverigeloppet Haparanda-Ystad gick av stapeln år 1965. Men nu är det tillbaka!

Hur känns det, Kristian?

– Jo, det känns bra. Vi fick ett fint välkommande här i Motala. Det har inte varit någon sådan här stor uppslutning någon annanstans.

Artikelbild

| Cyklist. Psykologen Kristian Hallsten från Södra Sandby, var en av de första cyklisterna att nå Motala med sitt lag Avonova.

Var gör det mest ont?

– Det gör mest ont i tårna och nacken, men benen är okej.

Som psykolog, hur motiverar du dig att cykla från Haparanda till Ystad?

– Hahaha, jag tar det bit för bit. Smärtan är oundviklig, men det går att stå ut med lidandet. Det är jobbigt bitvis, men det är fantastiskt att få ta del av Sverige på cykel. Vi har också en fantastisk teamkänsla och turas om att cykla längst fram.

Har du någon som hejar på dig längs vägen?

– På lunchen idag fick jag faktiskt ett sms från en gammal klasskompis som jag skrev mitt examensarbete med, som hade sett mig. Så det var kul!

Hur många gångar har du cyklat Vätternrundan?

– Jag tror att det är fyra gånger.

Vad tror du om Sverigeloppet Haparanda-Ystad i framtiden?

– Jag tror att det kommer bli jättestort. Jag kommer garanterat att försöka få andra att cykla det här loppet.