Så kan turismen gynnas – av ny cykelbana

Cykelvägen mellan Vadstena och Motala är efterlängtad. Inte minst säkerheten är viktig, menar företrädare för de båda kommunerna.

14 augusti 2019 06:00

– Vi har ju länge sett fram emot och ser fram emot cykelvägen mellan Vadstena och Motala, säger Jessica Hallros vd för Vadstena Turism och näringsliv AB.

Det finns många cyklister i både Motala och Vadstena, men sträckan mellan kommunerna är bitvis smal, vilket skapar otrygghet då både bilister och cyklister ska vistas på vägen.

– Jag vet ju när vi pratar med cykelturister eller folk som ska ut och träna inför loppen så är det bitvis en väg man inte rekommenderar så vi behöver en säkrare cykelväg, för både pendling, nöjescykling och motionscykling, säger hon.

I Vadstena kommun vill man vara förberedd inför Lalandias planerade etablering i Motala.

– Ska man ut och cykla med barn är cykelväg definitivt ett måste, säger hon.

I nuläget är det många som cyklar mellan Vadstena centrum och Vadstena camping på den befintliga cykelvägen.

– Det är väldigt uppskattat att det finns en cykelväg och tänk då om det finns motsvarande åt andra hållet. Då skulle det bli mer naturligt att cykla och göra aktiviteter åt det hållet också.

Jessica Hallros påpekar att det länge funnits en vision om bättre cykelmöjligheter.

– För att komplettera utbudet, för att komma närmare naturen, ur motionssynpunkt och för upplevelser. Nyttan med en cykelväg har man tittat på väldigt länge, säger hon.

Även Motalas kommunalråd Kåre Friberg (M) ser vägen som viktig ur de aspekter som Jessica Hallros nämner och framför allt för att trygga förhållande för cyklisterna.

– Bilvägen är för smal och säkerheten är viktig, säger Friberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén