Radiomuseet läggs ut till försäljning

Radiomuseet, Plåtverkstan, Lokverkstan och Granliden ska läggas ut till försäljning. Det har Motala kommun beslutat.

13 februari 2019 21:45

I höstas fick ledningsförvaltningen i uppdrag att ta fram objekt som var lämpliga för försäljning. Sedan tidigare är det klart att Skogsborgs vandrarhem och Aspska villan ska säljas. Under tisdagen beslutade kommunstyrelsen om ytterligare försäljning, vilket SVT Nyheter Öst var först att rapportera om. Det står nu klart att mäklare kommer att få i uppdrag att sälja Radiomuseet, Plåtverkstan, Lokverkstan och Granliden till högstbjudande.

Objekten betraktas av kommunen som oanvända, trots att det fortfarande pågår verksamhet i vissa av dem. Dit hör Radiomuseet, men enligt Kåre Friberg (M) har bildningsnämnden inte råd att bedriva verksamheten längre. Han påpekar också att Alliansen bara vill att kommunen ska ha kvar fastigheter som används inom kärnverksamheten.

– Dels handlar det om ekonomiskt perspektiv då kommunen betalar för lokaler man inte använder till sitt huvudsakliga uppdrag. Främst handlar det om att Motala kommun är i tillväxt, och vi ser behov av att möta upp näringslivets efterfrågan på attraktiva markområden, säger Kåre Friberg (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

När redaktionen når honom berättar ordföranden vidare att kommunen kommer att lämna in en ansökan till länsstyrelsen om bidrag för att sanera marken kring gamla Motala verkstad. Man hoppas på totalt 200 miljoner kronor för att någon annan aktör ska kunna utveckla området. Enligt Kåre Friberg finns en potentiell köpare, och kommunen har goda förhoppningar om att få bidraget.

När det gäller Lokverkstan är byggnaden k-märkt och får alltså inte rivas, men är just nu i så dåligt skick att ingen får gå in i den av säkerhetsskäl.

– Vi tror att det finns andra som kan utveckla fastigheterna vi säljer. Det är inte kommunens roll. Vi tror att det lokala näringslivet tar bättre hand om dessa objekt än vad kommunen gör idag, säger Kåre Friberg (M).

Till SVT Nyheter Öst säger oppositionsrådet Elias Georges (S) att Socialdemokraterna inte är emot försäljningarna i kommunens lokalpool, men att det är viktigt att de säljs till seriösa aktörer.

– ­Däremot när det gäller Skogsborg så har vi en annan åsikt. Vi kan tänka oss en extern entreprenör, men vill att kommunen behåller fastigheten, säger han bland annat till tv-kanalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Månzén Henrik Gedda