Pump isade igen – köpet får hävas

Motalabon köpte en värmepump för drygt 30 000 kronor men kort därefter märkte han att pumpen inte fungerade som den skulle. Nu rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden företaget att häva köpet och betala skadestånd.

26 september 2016 09:30

Enligt beskrivningen ska pumpen klara svenskt klimat, ned till -25 grader. Aggregatet levererade dock inte tillräckligt med värme och isade igen vid minusgrader, framgår av ett underlag från ARN. Förutom att kunden betalat nära 12 000 kronor för installation och service har en tekniker också varit på plats och försökt att avhjälpa felen. Det aktuella företaget har erbjudit sig att ta tillbaka pumpen för undersökning men kunden har vägrat att montera ned den. Företaget tänker inte stå för några installations- eller reparationskostnader. De kommer heller inte betala något skadestånd.

ARN:s bedömning är att produkten inte haft en sådan konstruktion som klarar de låga temperaturerna, som de utgett i sin marknadsföring. Pumpen anses vara felaktig. ARN anser därför att kunden har rätt att häva köpet. De rekommenderar också att kunden bör tilldelas ett skadestånd på nära 12 000 kronor, samt ersättning för felsökning och installation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring