Som vi tidigare berättat har Länsförsäkringar Östgöta redan donerat en ny svävare till räddningsstationen i Arkösund. Då denna station har ett samarbete med Sjöräddningssällskapet Vadstena/Motala vid större larm så känns det, enligt VD Stefan Nyrinder, bra för företaget att kunna bidra till tryggheten på sjön och i länet.

"Genom att stötta Sjöräddningssällskapet Vadstena/Motala bidrar vi till livsavgörande insatser på Vättern och andra sjöar under många år framöver", konstaterar han i ett pressmeddelande.

Nu står det dock klart att även de två lokala stationerna i Vadstena och Motala kommer att doneras en ny, egen svävare med trailer, som ska ersätta den gamla. Den är planerad att levereras till årsskiftet.

– Det här är ett jättelyft för oss. Den gamla från 2007 är bra, men den nya har en större hytt och det blir enklare att ta med en drabbad på bår, säger Erik Molander som jobbat som frivillig sjöräddare i många år.

Förutom att transporten av en person, som exempelvis kylts ner, underlättas innebär fordonet också en större säkerhet för personalen. Det handlar om en stabilare konstruktion med en förstärkning i taket, ifall svävaren skulle välta.

– Om tak och allt skulle gå sönder i dag, skulle vi bli mosade, säger Erik Molander.

Infällda navigeringsskärmar i den nya svävaren, framhållet Molander, kommer också att förenkla arbetet för sjöräddarna ombord ur en ergonomisk synvinkel.