"Nu har ni väl verkligen något att skriva om..."

Som journalist är man sällan sysslolös. Det finns alltid något att berätta och alltid något för alla smaker. Sött och salt, surt och beskt.

10 augusti 2019 13:00

"Nu har ni väl verkligen något att skriva om...". Kommentaren kommer titt som tätt, men kanske lite mer frekvent just nu. Människor reflekterar över att saker och ting är på gång. Och visst är det så.

Vi som bevakar kommunerna har flera gånger under våren rapporterat om att såväl Motala som Vadstena står inför stora ekonomiska utmaningar. Det behöver sparas pengar. Så mycket är de flesta politikerna överens om. Frågan är bara hur. Och ja, det gör att vi som journalister får ämnena uppradade för oss. Vi behöver redogöra för förslagen och motförslagen. Vi behöver ta in reaktionerna och skildra konsekvenserna för de som berörs. Samtidigt har Motala ett politiskt läge med ett minoritetsstyre och en oenig opposition som ytterligare kan leda till att vi på tidningen behöver vara på tårna.

Så ja, jag räknar med en händelserik höst nyhetsmässigt.

Ska jag vara ärlig så är dock vårt jobb ofta händelserikt. För världen står ju inte still. Företag utvecklas, avvecklas, anställer och varslar. Och rättsväsendet har inte ledigt. Inte de som inte följer lagar och regler heller. På kultursidorna får vi nya pjäser och utställningar att skriva om och till familjesidorna finns det alltid spännande människoöden att beskriva. Ska man sedan se till kommunen så händer det mycket saker där också, saker som inte alls har med besparingar att göra. Så ja, jag räknar med en händelserik höst nyhetsmässigt.

Men så ser också det här jobbet ut så. Det händer ständigt nya saker, även om vi ibland måste leta lite extra efter att få information om dem. Och det är lite det som är charmen att jobba på en tidning. Att det alltid finns något att berätta om. Samtidigt gör den ständiga framåtrörelsen att det som görs snabbt glöms bort och ersätta av andra nyheter. Därför får vi minst lika ofta kommentaren "ni skriver aldrig om...". Ibland har den som reagerat rätt. Det är klart att vi missar nyheter. Ibland måste vi av olika skäl att välja bort viss bevakningen, det kanske inte fanns tid eller så behövde vi lägga tid på annat som just då var mer prioriterat. Ibland kan det vara så att påståendet inte stämmer. Som de som klagar på att vi inte skriver alls om Lalandia, Piraterna eller kulturevenemang – för det gör vi. Ofta handlar det då om att vi inte skriver rätt saker, men det är ju faktiskt mer en tolkningsfråga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg