Musteriet anklagas för vilseledning

Konsumentföreningen Äkta Vara har anmält Brunneby Musteri för vilseledande märkning av drycken Mjöd. Miljö- och hälsoskyddsenheten håller med om att informationen på flaskorna kan vara vilseledande och skriver att företaget måste förtydliga texten på flaskorna.

1 juni 2019 20:00

Mjöd är en dryck med mycket gammal historia och ska, enligt anmälaren, innehålla honung och vatten som får jäsa till alkohol. Äkta vara hävdar dock att Brunnebys produkt inte innehåller någon honung alls. Istället handlar det om en äppelciderläsk som smaksatts med honungsarom.

Gunnar Kjellin, vd för Brunneby Musteri, skriver i sitt svar till kommunen att det inte finns några fastlagda normer för innehåll i mjöd, eller hur beteckningen får användas. Han förklarar också att förteckningen på flaskorna noggrant beskriver innehållet. "Vi påstår ingenstans att den innehåller vatten och honung".

Enligt Kjellin togs produkten fram efter önskemål om ett alkoholfritt alternativ, "som man inte får ont i huvudet av och som alla kan dricka". Orsaken till att man valde att använda sig av honungsarom (lokalproducerad i Norrköping) var, enligt Gunnar Kjellin, att äkta honung räknas som allergen och kan innehålla pollen. Det kan också påverka hållbarheten negativt.

Miljö- och hälsoskyddsenhetens bedömning är dock att beteckningen mjöd kan betraktas som vedertagen för en speciell dryck som bryggs på just honung, vatten och med eventuella kryddor och att man som konsument förknippar produkten med just honungskaraktären. Därför bör Brunneby musteri nu utforma en mer beskrivande text.

– Vi har just fått kommunens besked, som lutar sig på Livsmedelsverkets bedömning. Dessutom har vi kollat alla regler, traditioner och annat som rör ämnet inom och utom Sverige så att vi när etiketten uppdateras, ska kunna få bästa möjliga utformning. Vi överväger att i linje med de riktlinjer vi fått, förtydliga benämningen så att vi skriver "Äpplecider- Mjöd", alkoholfritt. Mycket tydligare kan det inte bli, säger Gunnar Kjellin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa