Motalabadet stänger tills vidare

Motalabadet stänger tills vidare i ett försök att göra rent i bassängerna. "Om inte det här lyckas så vet jag inte vad vi gör", säger badets chef Michael Thorén.

Gröna avlagringar på botten av bassängerna har väckt starka reaktioner på Facebook.

Gröna avlagringar på botten av bassängerna har väckt starka reaktioner på Facebook.

Foto: Per Erik Dufwenberg

Motala2017-07-11 15:45

Ett inlägg om gröna avlagringar i Motalabadets bassänger har fått spridning på Facebook, med starka reaktioner som följd. Vidrigt, äckligt och sorgligt är ord som dyker upp flera gånger i kommentarerna.

– Vattenproverna är fina, men det ser ut som skräp och vi får fan ingen bukt på det. Nu sätter vi ner foten och stänger badet tills vidare, berättar Michael Thorén, Motalabadets chef.

Lunchtid och solen skiner. Med vädret i åtanke så är det relativt få som gästar Motalabadet, men bland de på plats visas inga sura miner. Ingen uttrycker oro, tvärtom hälsar flera besökare att det går lika bra att bada som alltid.

– Det är tråkigt när folk som inte ens satt sin fot på badet börjar ha en massa med åsikter. Åk ut och titta, det är inga som helst problem mer än att det ser jobbigt ut, säger Thorén.

Enligt Miljö- och hälsoskyddsenheten så har de inte tagit emot några klagomål gällande badet. Inte heller visade den senaste provtagningen, som utfördes den 21 juni, på undermålig vattenkvalitet.

– Hade proverna visat på skäl till oro så hade vi agerat utifrån det, berättar Sofia Falklöf, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Problemen som orsakat den estetiskt osmakliga situationen är många. Thorén förklarar att han inte varit med om ett värre pollenpåslag på nio år.

– Och ingen vill göra investeringar, anläggningen är på sista versen. Våra två bottensugare går för högvarv, men de klarar inte av jobbet.

Att köra med bottensugarna dagtid går inte, då bassängerna måste vara tomma på folk.

– Robotar, som man använder i simhallen, fungerar inte heller. För det krävs att vi har personal som övervakar hela nätterna.

En ny bottensugare skulle kosta nära 150 000 kronor, en omöjlig utgift för en verksamhet som redan har brist på pengar.

– Men vi måste få hit gäster, det går redan åt helsike ekonomiskt. Nu gör vi såhär att vi hyr en bottensugare och kör tills det ser bra ut, säger Thorén.

Klockan 10.00 onsdagen den 12 juli så stängs portarna. När de öppnas igen, det återstår att se.

– Vi kan inte tömma bassängerna för att skrubba, för det skulle ta halva sommaren. Vräker vi i klor långt över våra gränsvärden så kan inte folk bada. Om inte det här lyckas så vet jag inte vad vi gör, menar Michael Thorén.

Har pollenhistorien påverkat besökssiffrorna?

– Ja, det är en katastrof. Men är det något folk älskar, så är det när det går illa för någon. Det tycker folk om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!