Missbruket alltmer utbrett

En riktad polisinsats i förra veckan avslöjade 61 narkotikabrott i Motala, Mjölby och angränsande småkommuner. "Verksamheten måste störas och föräldrar måste få veta vad deras barn sysslar med", menar områdespolischef Björn Borg.

OROAD. Björn Borg, chef för områdespolisen i västra Östergötland, är oroad över narkotikatillgången i området.

OROAD. Björn Borg, chef för områdespolisen i västra Östergötland, är oroad över narkotikatillgången i området.

Foto: Henrik Gedda

MOTALA/MJÖLBY2017-10-31 07:30

Narkotikaanvändningen sticker ut i Motala och Mjölby och överträffar nu – sett till invånartalen – den i länets storkommuner. Ett tydligt bevis kom förra året i länsstyrelsens kartläggning av narkotikaspår i kommunernas avloppsvatten. Här visade det sig att antalet spår under ett dygn efter en så tung drog som amfetamin var, per tusen invånare, fler i Motala-Mjölby-området än i Linköping-Norrköping.

Dessutom skördar ett ökat opiatmissbruk allt fler dödsoffer inom Motalapolisens område.

Det här var också bakgrunden till en förstärkt narkotikaspaning i de västra kommunerna under förra veckan.

Områdespolisen, som egentligen är frikopplad för att jobba uppsökande och brottsförebyggande, förstärkte nu sina kolleger på ingripandesidan.

– Vår tidigare gatulangningsgrupp finns inte kvar. Därför måste vi ibland samla resurserna på det här sättet. Nu kunde vi både beivra brott och slipa på våra samarbetsformer, säger områdespolisens chef, Björn Borg.

Insatsen hade från början fokus på vissa kända missbrukare. Det gav ringar på vattnet när även deras bekanta och personer i närheten kunde ertappas och misstänkta för knarkbrott.

Facit av veckan blev 40 avslöjade brott i Motala/Vadstena och 21 i Mjölby/Boxholm. Den vanligaste misstanken gällde eget bruk, men här fanns också innehav och drograttfyllor.

Björn Borg låter ganska dyster när han beskriver utvecklingen. Den vanligaste drogen, cannabis, har blivit allt mer lättillgänglig och allt mindre ifrågasatt när bruket liberaliseras på andra håll i världen.

– Den debatten tar ungdomar gärna till sig och föräldrarna har inte alltid koll på vad de har för sig. Men för att nämna något positivt så märker vi ändå att våra insatser alltid får någon att tänka om. Och det är viktigt att nå de unga så att både vi och deras föräldrar kan påverka dem att söka hjälp.

– Cannabis påverkar hjärnans utveckling och kan sätta sig på psyket så att vanebrukaren till sist måste pröva något annat preparat för att må bättre, säger Björn Borg.

Smärtstillande som Tramadol och opiaten fentanyl vinner också terräng lokalt. Fentanylets verkan är svår att uppskatta beroende på i vilken form missbrukaren kommer över substansen. Det här har lett till flera överdoser och dödsfall.

– Det är nog tio–femton stycken inom vårt område som har dött av fentanyl det senaste ett och ett halvt åren. Det är en statistik som sticker ut, summerar Björn Borg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om