Kemikalien pfas är ett miljögift som använts vid brandsläckning. I Motalas räddningstjänst tagit fram en handlingsplan för hur man ska undersöka potentiellt förorenade brandövningsplatser i kommunen och i Vadstena. I planen tas nio områden upp. De rangordnas utifrån hur prioriterat det är att utreda och sanera dem.
– Det här är ett förslag till handlingsplan. Den måste nu godkännas av miljö- och hälsoskyddsenheten, säger räddningschef John Gatel.
De två områden som är högst prioriterade är övningsfältet i Smedsby och ett område i Tjällmo. I Smedsby har man uppmätt halter av pfas-ämnen som är 19 gånger högre än riktvärdet. Man har kunnat visa att ämnet spridits utanför fastigheten. Det är även ett problem att området ligger nära Vätterns vattenskyddsområde liksom villabebyggelse och Smedsby skola.
– I rapporten föreslås att man tar mer prover för att se hur miljön påverkats. I dag har vi en skumplatta på övningsfältet där allt samlas upp efteråt, men vi gör numera väldigt få övningar med skum, säger John Gatel.
Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Andreas Johansson är det ingen fara för boende eller Vättern utifrån vad man vet i dagsläget, men man håller med om att området ska prioriteras högt för åtgärder.
– Man har provtagit i närområdet eftersom det planeras nya bostäder i Bråstorp. Det vi vet i dag är att det är ingen risk. Men pfas är lurigt eftersom det inte bryts ner, säger han.
I Tjällmo ligger övningsområdet intill ortens vattentäkt. Där har uppmätts rester av brandsläckningsskum i grundvattnet. Halten överstiger Statens geotekniska instituts riktvärde för grundvatten, men inte värdet då Livsmedelsverket kräver åtgärder.
– Pfas och dricksvatten är två ord som man inte vill ha i samma mening, men som läget är i dag så är det ingen fara. Men området bör ha hög prioritet, säger Andreas Johansson.
Rekommendationen från företaget som gjort planen är att övningsfältet i Smedsby undersökts mer noggrann redan i år och att detsamma sker för området i Tjällmo under nästa år.
– Vi gör det här i samråd med miljö och hälsa. Vi är måna om att få en giftfri miljö och vi vill åtgärda det här, säger John Gatel.
Även den gamla brandstationen i Motala, området utanför Tjällmo brandstation, cisternerna i Stenavadet, den gamla brandstationen i Godegård, området kring Fornåsa IF:s klubbstuga, grusytan intill fotbollsplanen i Tjällmo samt småbåtshamnen i Vadstena finns med på listan. De har dock fått lägre prioritering och där föreslås utredningar från år 2021 till 2024.
– Planen kommer att revideras återkommande och då kan prioriteringarna komma att ändras, säger Andreas Johansson.
I rapporten föreslås att kommunen avsätter cirka 850 000 kronor till ytterligare utredningar av Smedsby, gamla brandstationen och de tre områdena i Tjällmo.
– Jag ska informera samhällsbyggnadsnämnden om rapporten och sedan kommer vi att begära medel för vidare utredningar, säger John Gatel.
Det här är ämnen som kan vara hälsofarliga. Ska man vara orolig om man bor i närheten av de mest utsatta områdena?
– Nej, det tycker jag inte. Vi skulle agera på ett annat sätt om vi hade haft den situation som man exempelvis haft i Kallinge i Blekinge där man funnit betydligt högre värden. Man behöver inte känna en oro här för att få i sig pfas, men det är viktigt att man tar tag i det här vilket man också gör nu, säger Andreas Johansson.