Heliga Birgitta visar vägen i Vadstena

Med några få undantag har musikdramat "Visa mig vägen" uppförts varje år sedan 1996 och i år spelas det vid fyra tillfällen, mellan 1 – 4 augusti, i Vadstena klosterkyrka.

Medverkande i musikdramat "Visa mig vägen": Ingegerd Lindaräng, Eowyn Lindaräng,  Emelie Lagergren, Johan Sandberg och Marcus Uddling.

Medverkande i musikdramat "Visa mig vägen": Ingegerd Lindaräng, Eowyn Lindaräng, Emelie Lagergren, Johan Sandberg och Marcus Uddling.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2019-08-03 17:00

Dramat handlar om den heliga Birgitta och en av de medverkande, Ingegerd Lindaräng, berättar att titeln syftar på den bön som Birgitta bad: "Herre visa mig vägen, gör mig villig att vandra den".

Det kallas för musikdrama?

– Det är många sånger inlagda så det är fullt riktigt, berättar Emelie Lagergren, som gestaltar den heliga Birgitta.

Hur talar det här musikdramat till dagens människor?

– Det handlar om en människas kamp att finna Gud och frid med sig själv. Det tycker jag är giltigt i alla tider. Kanske mer än någonsin i dessa tider. Att försöka leva ett liv som är så rättfärdigt som möjligt.

I fyra dagar framförs stycket i Vadstena klosterkyrka med start den 1 augusti fram till och med den 4 augusti. Fem personer medverkar och förutom Emelie Lagergren och Ingegerd Lindaräng så är det gycklarna och sångarna Johan Sandberg och Marcus Uddling. Så finns även "Lill-Birgitta" med, alltså den heliga Birgitta som ung. Den rollen gestaltas i år av Eowyn Lindaräng, 9 år.

Har musikdramat förändrats genom åren ni spelat stycket?

– Förhoppningsvis så blir det mer moget spel. Att man bottnar mer i rollen, att det blir bättre. För att man är lugnare och att det undermedvetna arbetar så att, förhoppningsvis säger jag, blir det bättre, säger Emelie Lagergran och skrattar.

– Många säger att Emelie är så lik Birgitta. Inte bara till det yttre utan även till ödmjukheten, avslutar Ingegerd Lindaräng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!