Här är planerna för Borghamn Strand

När Amir och Katarina Atsmon från Vikingstad upptäckte att Borghamn Strand var till salu tog det inte lång tid innan de föll pladask. Snart var de nya ägare till fastigheten på 70 000 kvadratmeter med tillhörande 22 byggnader. ”Det är ett vansinnesprojekt, men vi gillar spänning”, säger Katarina.

Amir i full fart.

Amir i full fart.

Foto: Privat

Borghamn2019-07-30 07:00

Drömmen om ett eget vandrarhem hade funnits där sedan länge, och så en morgon förra året såg de att Borghamn Strand var till salu.

– Det var 70 000 kvadrat tomt och 3000 kvadrat boendeyta för 5,7 miljoner i utgångspris. Vi föll pladask och tänkte att ”det här kommer vi aldrig att få, det kommer gå för 20 miljoner”, det skulle vi inte ha råd med, säger Katarina Atsmon.

Men, intresset för fastigheten var lågt och paret fick Borghamn Strand. I juli förra året gick köpet igenom, de fick tillträde till lokalerna i oktober. De flesta av de 22 byggnaderna är ruiner, i nuläget går det att använda 7 av husen. Renoveringsbehovet är enormt, men det är inget som avskräcker paret. I höstas investerade man i bergvärme.

– Det var vattenburet vedeldat värmesystem förut, det gick åt 300 kubik för att hålla 12 grader. Vi tyckte det var helt hopplöst. Nu har vi fixat bergvärme till alla husen, det tjänar vi in ganska mycket el på. Förut hade de dessutom elektriska varmvattenberedare till alla duschar och rum.

Paret har även bytt ut trasiga gamla avloppsrör av gjutjärn, fixat matsal, kök, kylrum och tvättstuga. Men det finns mycket jobb kvar. Katarina tror att det kommer ta ungefär fem år innan Borghamn Strand blivit helt som man vill ha det.

– Vi har börjat med receptionen och så har vi gjort i ordning rummen på övervåningen och gjort en jättefin bröllopssvit.

Katarina förklarar att både hon och Amir är riktiga arbetsnarkomaner, och att de tillsammans utgör en fantastisk kombo. Amir är väldigt händig och Karina är en fena på den strukturella biten. Till sin hjälp har de två timanställda i vandrarhemmet som sköter kök, städ och trädgård. De har även anlitat en byggfirma med tre anställda som Amir arbetar tillsammans med vid renoveringar. Men visst kan projektet stundtals vara skrämmande.

– I normala fall så är det helt galet, det här är ett vansinnesprojekt helt enkelt. Men vi gillar utmaningar och spänning, vi känner att ”det här ska vi klara av”. Fast det är klart att det är skrämmande. Vissa dagar så tänker man att vi aldrig kommer att klara det. Andra dagar att det bara är vi som kommer att klara det, ingen annan.

Duon har dessutom börjat röja utomhus, och tar steg för steg åter kontroll över den vildvuxna trädgården. Visionen är att Borghamn Strand ska bli ett ställe för alla, med olika nivåer. Det ska finnas camping, ställplatser, vandrarhemsrum, hotellrum och riktigt lyxiga rum. Nästa stora projekt är att få igång fiket.

– Vi vill sälja dagens soppa, dagens enkla lunch eller något sådant. Vi vill ha trubadurkvällar och danskurser. Fiket kanske är igång inom 2-3 veckor.

Borghamn Strand öppnade första april i år och efter några veckor var varje helg fullbokad för bröllop.

– Helgerna är fulla, men i veckorna är det lite mindre, så där måste vi hitta på någonting mer. Vi tänker satsa på konferenser och ännu mer på det här med pilgrimer, vandringar och cyklingar.

Hur känns det?

– Ibland är man helt sänkt eftersom man är så trött då vi jobbar hela tiden. Men det känns jätteglädjande för det har gått mycket bättre än vi trodde. Vi trodde aldrig att vi skulle få uthyrt varje helg, och vi har börjat få bokningar till nästa år redan, avslutar Katarina.

Amir och Katarina Atsmon är de nya ägarna av Borghamn Strand.
Amir och Katarina Atsmon är de nya ägarna av Borghamn Strand.
Borghamn strand

Borghamn Strand ligger vid foten av Omberg vid Vätterns strand. Byggnaderna står på ett igenfyllt kalkstensbrott där kalksten har brutits sedan 1100-talet. Hela området är idag byggnadsminnesförklarat. Stenen från Borghamn har bland annat byggt Göta kanal.

Under 1900-talet drevs här en lanthushållsskola. Skolan stängde 1997 då Vadstena kommun startade Vadstenagymnasiet i dess ställe. Gymnasiet stängdes i början på 2000-talet. Byggnaderna togs över av Borghamns vandrarhem HB. 2018 avstyckade hela området och såldes till Atsmons förvaltning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!