Fria Intermilia säger upp nio

Fria Intermilaskolan i Motala säger upp nio medarbetare till följd av den senaste tidens alla elevavhopp.

27 november 2018 09:30

Enligt Motala kommun har till dags dato 93 elever omplacerats till kommunala skolor efter Skolinspektionens uppmärksammade kritik. Ytterligare sju ansökningar är under behandling och efter årsskiftet ska kommunen börja ta itu med omplacering av 28 barn som föräldrar även vill flytta från Intermilias förskoleverksamhet.

Skolans rektor Riitta Paananen vill inte kommentera kommunens siffror, men konstaterar att det uppstått en övertalighet efter avhoppen.

Tidigare har skolan avstått ifrån att återbesätta tjänsten som biträdande rektor. Därutöver har det nu krävts uppsägningar av nio personer – elevassistenter, barnskötare, administratörer och servicepersonal med varierande sysselsättningsgrad. Samtliga tillhör Kommunals avtalsområde.

– Med hänsyn till lagen om anställningsskydd och turordningsregler får vi också organisera om lite och flytta personal från skolan till förskolan, säger Riitta Paananen.

Fria Intermiliaskolan hade före krisen cirka 230 elever. Riitta Paananen säger att situationen nu ska ha lugnat ner sig och att allt är bättre än på länge – både vad gäller stämning och studieresultat.

Men om avhoppen fortsätter – riskerar ni inte konkurs?

– Inte än i alla fall. Problemet är ryktesspridningen även inom kommunen att skolan "ska läggas ner", men det är inget vi planerar.

Skolinspektionen har ännu inte fällt det slutliga avgörandet i ärendet, där skolans ledning, undervisning och elevstöd kritiserats i 16 punkter. Skolan har svarat med en åtgärdsplan och inspektionen har därefter följt upp med nya besök på skolan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa