Fortsatta insatser vid Tjällmobranden

Efter hårt arbete från räddningstjänst och hemvärn är branden i Tjällmo för tillfället under kontroll. Vissa delar av släckningsarbetet överlämnas nu till markägarna.

29 april 2019 14:17

OBS!Uppdaterat 15:52 under måndagen:

LÄS MER: Branden har blossat upp – ny helikopter begärd

Under måndag förmiddag hölls ett möte mellan räddningstjänsterna, markägarna och Skogsstyrelsen där det diskuterades hur markägarna ska ta över delar av eftersläckningsarbetet. Räddningschefen Henrik Josefsson informerar:

– Hemvärnet lämnade under söndagskvällen och nu är det bara personal från Motala och Vadstena Räddningstjänst på plats. Vi lämnar nu över vissa delar av eftersläckningsarbetet till markägarna, medan vi fortsätter fokusera på de områden där det fortfarande finns glödbränder.

Henrik förklarar att läget för tillfället är under kontroll, men att det torra klimatet gör att läget snabbt kan förändras.

– Söndagens nederbörd har gjort sitt och det känns bra just nu. Glödbränderna är under kontroll nu, men de kan snabbt blossa upp igen när det blir torrare i marken. Under måndagen har vi 20 brandmän på plats och planerar även med räddningspersonal för morgondagen. Det gäller att vara på tårna, för det kan ändras fort.

Någon prognos på när räddningstjänsten kan lämna brandområdet har inte Henrik.

– Vi tar en dag i taget. Personalen jobbar stenhårt och vi klarar av att hålla resurserna ett tag till om det fortsätter.

Den tidigare branden i Godegård är däremot helt avslutad och överlämnad till markägarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Mayer