Falsk brandman fick jobb - åtalas

Med fejkade intyg och mejl fick 31-åringen jobb som brandman i Motala. Nu åtalas han för urkundsförfalskning.

16 oktober 2018 21:30

Mannen från Kalmar län hörde av sig till Räddningstjänsten i Motala och Vadstena i april i år. Han uppgav att han var utbildad brandman med flera års arbetserfarenhet i Danmark. Nu hade han flyttat tillbaka till Sverige och sökte jobb. I Motala fick han en praktikplats och snart även timanställning.

Personalen reagerade dock på att det 31-åringen sade inte alltid överensstämde med verkligheten. Bland annat påstod han sig vara räddningsdykare men vid vattenövning visade han inte den kunskap och erfarenhet som en utbildad dykare borde ha gjort. Efter flera liknande händelser tog man kontakt med en kollega i Danmark, skickade över intygen och fick till svar att dessa var ganska bra gjorda men förfalskade.

I juli konfronterades 31-åringen av ledningen. Han lovade att åka hem och hämta papper för att styrka sin historia men kom aldrig tillbaka.

Enligt åtalet, som nyligen väcktes vid Kalmar tingsrätt, skrev den misstänkte ett intyg om fullgjord dansk brandmansutbildning, ett tjänstgöringsintyg om anställning som heltidsbrandman samt ett mejl från en påstådd arbetsledare. Han undertecknade handlingarna med påhittade namn.

I förhör har 31-åringen erkänt brott och sagt att han skapade dokumenten i Word och hämtade logotyper från Google. Han kallade det för "en desperat åtgärd i en desperat situation" och uppgav att han vid brottstillfället mådde psykiskt dåligt.

Han insåg att det inte skulle hålla för evigt men tyckte att det fungerade ganska bra och bara körde på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa