Deras vision: En skulpturpark

Projektledarna Ida Olai och Nada Tenzeric har en vision om en skulpturpark i Vadstena Folkets park år 2021.

3 juni 2018 22:00

– Det här projektet är en vision vi haft länge. Vi är två kreativa personer som gärna samarbetar med andra konstnärer. Vi är också med i Föreningen Vadstena Folkets park. Sanningen är att det är alldeles för få som är engagerade i föreningen. Det lever fortfarande men i en väldigt liten skala, så vi tänkte om vi kunde, på något sätt, fläta in våra intressen. Med konsten och våra nätverk, säger Nada Tendzeric.

– En park om året lägger ner i Sverige. Vår önskan är att Folkets park förblir en mötesplats som det alltid varit men mera anpassad till de behov som finns idag, säger Ida Olai och Nada fyller i:

– Göra Folkets park mer levande och sätta en grund på vilken man kan bygga vidare och skapa förutsättningar till olika evenemang; musik, performance, konstutställningar och teater. Vi vill göra något för att dra folk till parken igen.

Det var Ida Olai som dryftade idén med Magnus Gustafsson, ordförande i Föreningen Vadstena folkets park, i februari 2017.

– Vi satt och pratade lite om Folkets park och vad man ska göra med parken för den är ju så full av möjligheter. Då gör vi en skulpturpark sa jag. Så vi ser det här som ett startskott för att det ska bli mer aktiviteter i parken. Vi hoppas att andra konstnärer ska förstå tanken, vara med och jobba med oss så att parken ska leva vidare. Vi är inga uppdragsgivare för att vi fått pengar. Vi är fortfarande konstnärer fulla med idéer och vill samverka. Vi hoppas fler konstnärer visar mod och vågar starta projekt av den här kalibern.

Vadstena skulpturpark

Folkuniversitetet är huvudman för projektet med finansiering från Leader Folkungaland.

Målet är att skapa bestående utomhusskulpturer med invigning av hela parken 2021.

Skulpturerna skapas i tre olika etapper.

Till första etappen söker man fyra konstnärer boende eller verksamma i någon av kommunerna Motala, Norrköping, Linköping, Åtvidaberg, Vadstena, Finspång och Mjölby med vernissage sommaren 2019.

I uppdraget ingår att samarbeta med en skolklass eller förening med det gemensamma temat Folkets park. Första informationsträffen och brainstormingen är en övernattning i en kåta i Vadstena Folkets park, september 2018.

Ett konstnärligt råd är tillsatt för val av konstnärer.

Projektledare: Ida Olai, glasdesigner och Nada Tendzeric, bild, konst och formgivare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Törnström

Ämnen du kan följa